Τις επόμενες μέρες τελικά το «Φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις»

Τις επόμενες μέρες τελικά το «Φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις»
Πέμπτη, 07/03/2024 - 06:47

Εκτιμάται ότι στο Πρόγραμμα θα ενταχθούν παραπάνω από 3.000 επιχειρήσεις.

Μέσα στις επόμενες ημέρες εκτιμάται πως θα ξεκινήσει τελικά το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις», φορέας διαχείρισης του οποίου είναι το υπουργείο Ενέργειας. Ο προϋπολογισμός του έργου όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν υπολογίζεται στα 160 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη φορέας υλοποίησης είναι το ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα είναι αρμόδιο για την υποδοχή των αιτήσεων χρηματοδότησης, τον έλεγχο και την αξιολόγησή τους. Τη διαχείριση των ενστάσεων και την επεξεργασία των εκθέσεων ολοκλήρωσης των έργων και εισήγηση για έκδοση απόφασης ολοκλήρωσης των έργων.

Ενδεικτικά η κατανομή των πόρων θα γίνει ως εξής: 60 εκατ. ευρώ σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, 60 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες και 40 εκατ. ευρώ σε μεγάλες. Η επιχορήγηση στις επιχειρήσεις θα δίνεται μέσω λογαριασμό escrow και προβλέπεται να είναι τμηματική. Θα δίνεται προκαταβολή στην επιχείρηση με την αποδοχή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για το φωτοβολταϊκό προς τον αρμόδιο Διαχειριστή.

Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση εκπομπών CO2 στις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατά τουλάχιστον 30%. Η υποκατάσταση κατ’ ελάχιστο 35% της ηλεκτρικής ενέργειας που απορροφά ετησίως η επιχείρηση από το δίκτυο με την ενέργεια που παράγεται από το φωτοβολταϊκό. Το ποσοστό επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θα ανέρχεται έως 20% και για μπαταρίες έως 40%. Το συνολικό ποσό επιδότησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ ανά ωφελούμενο ενώ το μέγιστο ποσό επιδότησης για το φ/β ανέρχεται έως 110.000 ευρώ/MW και για τη μπαταρία έως 160.000 ευρώ/MW. Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα η διενέργεια ενεργειακού ελέγχου πριν και μετά την παρέμβαση. H μέγιστη επιλέξιμη ισχύς για το φωτοβολταϊκό σταθμό που θα χρηματοδοτείται ορίζεται στα 2MW. Όσον αφορά το σύστημα αποθήκευσης θα πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο εγκατεστημένη χωρητικότητα μίας ώρας και η μέγιστη επιλέξιμη χωρητικότητα που θα χρηματοδοτείται ορίζεται σε 2 ώρες.

Τρία κριτήρια θα λαμβάνονται υπόψη για την συγκριτική αξιολόγηση των αιτήσεων

1)Το ύψος της επιδότησης που αιτείται η κάθε επιχείρηση σε σχέση με το συνολικό ποσό της επένδυσης.

2)Το ύψος της επιδότησης που αιτείται η κάθε επιχείρηση σε σχέση με το πόσο μειώνεται ο λογαριασμός ενέργειας με την εγκατάσταση των συστημάτων φωτοβολταϊκά και μπαταρίας.

3)Πόσο επιβαρύνει το ενεργειακό κόστος τις λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης που θα υποβάλει αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα.

Εκτιμάται ότι στο Πρόγραμμα θα ενταχθούν παραπάνω από 3.000 επιχειρήσεις. H καταληκτική προθεσμία ενεργοποίησης των σταθμών θα είναι έως 30.09.2025.