Policy Connect: Μια σειρά συζητήσεων και εργαστηρίων συνδημιουργίας στην περιφέρεια από το Impact Hub Athens

Policy Connect: Μια σειρά συζητήσεων και εργαστηρίων συνδημιουργίας στην περιφέρεια από το Impact Hub Athens
Παρασκευή, 09/02/2024 - 15:43

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Google

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος Rural Incubation με στόχο την ενίσχυση και υποστήριξη της πράσινης και βιώσιμης επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια της Ελλάδας, το Impact Hub Athens διοργανώνει και επιμελείται μια σειρά συζητήσεων και εργαστηρίων συνδημιουργίας με τη συμμετοχή ενός πλήθους τοπικών παραγόντων στα σημεία λειτουργίας των αντίστοιχων θερμοκοιτίδων.

Για τους μήνες Ιανουάριο έως και Μάρτιο του 2024 επιχειρούμε να χαρτογραφήσουμε, να συζητήσουμε και να προτείνουμε λύσεις γύρω από τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή και την ανάγκη για το χτίσιμο περισσότερο ανθεκτικών κοινωνιών και οικονομιών. Με όραμα μια παρέμβαση με αντίκτυπο στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στη στρατηγική ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας με το βλέμμα στη βιωσιμότητα, το Impact Hub Athens σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργάτες του στις Περιφέρειες Βόρειας/Νότιας Πίνδου, Ρεθύμνου, Φλώρινας Δυτικής Μακεδονίας, Μεσσηνίας, Κυκλάδων, στην Καρδίτσα και την Αλεξανδρούπολη συντονίζει θεματικές συζητήσεις οι οποίες θα καταλήξουν σε μια μελέτη- πρόταση με τίτλο “Καινοτόμες Στρατηγικές για την Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα μέσω της Επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια της Ελλάδας”. Στις συναντήσεις αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 390 σημαντικοί παίκτες στα πεδία της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης από όλη την Ελλάδα, ενώ ενδεικτικά τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν χρηματοδοτικά δίκτυα και εργαλεία, στρατηγικές για την προσέλκυση επιχειρηματικού ταλέντου στην περιφέρεια, νομοθετικά πλαίσια κ.α.

Η αρχή έγινε στην Μεσσηνία, την Καρδίτσα και το Ρέθυμνο όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν και να συζητήσουν για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της κοινωνική και πράσινης επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων χαρτογραφηθηκαν εμπόδια και ευκαιρίες, αλλά προτάθηκαν και πιθανές λύσεις, με βασικό στόχο την κατανόηση της τοπικής πραγματικότητας, ώστε να διαμορφωθεί η κατάλληλη αναπτυξιακή στρατηγική και οι κατάλληλες προτάσεις προς κρίσιμους εξωτερικούς φορείς.

Το πρόγραμμα Rural Incubators υλοποιείται από το Impact Hub Athens με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Google. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικής υποστήριξης ύψους 150Κ σε επιλεγμένες επιχειρηματικές δομές που έχουν αναλάβει τη λειτουργία θερμοκοιτίδων για την ενίσχυση της βιώσιμης επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του Impact Hub Athens για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος της κοινωνικής οικονομίας και στην περιφέρεια με στόχο τη δημιουργία και τη διατήρηση – και μετά το τέλος του προγράμματος- ενός δικτύου επιχειρηματικών φορέων σε όλη την Ελλάδα, που θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται και να συνεργάζονται με το Impact Hub Athens για την παραγωγή και υλοποίηση βιώσιμων λύσεων για το περιβάλλον.