To Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (SEleNe CC) γιόρτασε τα 3 χρόνια λειτουργίας του

To Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (SEleNe CC) γιόρτασε τα 3 χρόνια λειτουργίας του
Τετάρτη, 06/12/2023 - 12:11

Η εορταστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Στις 27 Νοεμβρίου 2023, το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (Southeast Electricity Network Coordination Center, με διακριτικό τίτλο “SeleNe CC”) πραγματοποίησε εορταστική εκδήλωση με την ευκαιρία συμπλήρωσης τριών χρόνων λειτουργίας του.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Ι. Καμπούρη, Προέδρου και CEO του SEleNe CC. Στη συνέχεια, απηύθυναν χαιρετισμούς η Υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, ο κ. Zbyněk Boldiš, Πρόεδρος του ENTSO-E (Ευρωπαϊκός σύνδεσμος των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς της ΕΕ - 'European Network of Transmission System Operators for Electricity'), η κ. Maria Barosso Gomes εκ μέρους του ACER (European Union Agency for the Cooperation of Energy Regulators) και ο κ. Γεώργιος Λοΐζος, Προϊστάμενος του Τμήματος Ηλεκτρικών Δικτύων & Νέων Τεχνολογιών Ηλεκτρισμού στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΕΕΥ).

Οι ομιλητές εξήραν τον ρόλο των Περιφερειακών Κέντρων Ελέγχου Ενέργειας – RCCs στην πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη γρήγορη και αποτελεσματική ενσωμάτωση του SEleNe CC στο Ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας δικτύων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, οι διευθύνοντες σύμβουλοι όλων των RCCs, στελέχη των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς της Ν.Α. Ευρώπης (ΑΔΜΗΕ, ESO-EAD, TERNA SpA, Transelectrica, EMS) καθώς και μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικό σχήμα από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης) με σκοπούς των Βαλκανίων και της Ανατ. Μεσογείου.

Venue_overview_2.jpg

Λίγα λόγια για το SEleNe CC: Το SEleNe CC βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα την ηλεκτρικής ενέργειας καθώς είναι ένα από τα μόλις έξι Περιφερειακά Συντονιστικά Κέντρα Ελέγχου στην Ευρώπη. Σκοπό του έχει τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και ικανότητας του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας. Η εταιρεία συστάθηκε το 2020, ως φορέας ενωσιακής επιταγής και προέλευσης, από τους Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), Βουλγαρίας (ESO-EAD), Ιταλίας (TERNA SpA) και Ρουμανίας (Transelectrica) και έχει ως έδρα της τη Θεσσαλονίκη.

Zbyněk_Boldiš_ENTSO-E.jpgYannis_Kampouris_SEleNe_CC.jpg

Τελευταία τροποποίηση στις 06/12/2023 - 12:24