Σε κρίσιμη καμπή το Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων

Σε κρίσιμη καμπή το Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων
Τετάρτη, 18/10/2023 - 06:37

Στην παρούσα φάση το Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων ολοκληρώνει την εκπόνηση μελετών συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ.

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων, ο συνεργατικός φορέας που δημιούργησαν προ διετίας ακαδημαϊκά ιδρύματα και επιχειρήσεις προκειμένου να υποστηριχθεί η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα και η τεχνικής επάρκεια στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας και της βιωσιμότητας.

Υπενθυμίζεται πως στο Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων μετέχουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, η MOTOROIL EΛΛΑΣ, η Μυτιληναίος, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΑΣΑ, η Δαναός Ειδικοί Σύμβουλοι, η HYDRUS, η Αναπτυξιακή Δήμου Τρικκαίων, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και η Τεχνική Προστασία Περιβάλλοντος.

Στην παρούσα φάση το Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων ολοκληρώνει την εκπόνηση μελετών συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο για το 2024 διαφαίνεται ο κίνδυνος ανεπαρκών εσόδων από παροχή υπηρεσιών και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Οι μελέτες που ολοκληρώνει το Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων αφορούν στην παραγωγή συνθετικών καυσίμων για τις μεταφορές , στην εξοικονόμηση ενέργειας στη βιομηχανία, στις υποδομές και στις μεταφορές, σε ολοκληρωμένες λύσεις για έξυπνες πόλεις, στην ασφαλή διαχείριση έγχυσης υδρογόνου στα δίκτυα φυσικού αεριού, στα εναλλακτικά καύσιμα στα πλοία, στην ανάπτυξη υπεράκτιων πλωτών αιολικών πάρκων στην Ελλάδα και στην αποθήκευσης ενέργειας συσσωρευτών και υδρογόνου.

Να σημειωθεί πως το Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων χρηματοδοτείται κυρίως από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020 της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ). Η επιδότηση της ΓΓΕΚ αφορά σε επενδυτικές δαπάνες, σε λειτουργικές δαπάνες, σε έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών και σε μελέτες σκοπιμότητας. Η επιδότηση θα δοθεί εφόσον το Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων υλοποιήσει τις εγκεκριμένες επενδυτικές δαπάνες και παραδώσει στη ΓΓΕΚ τα προαναφερόμενα επιστημονικά παραδοτέα που σχετίζονται άμεσα με όψεις της ενέργειας έως το τέλος Δεκεμβρίου 2023.

Καθώς μετά την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων μελετών το Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων δεν θα έχει να παραδώσει άλλα έργα, τίθεται εν αμφιβόλω τί θα πράξουν οι μέτοχοι του. Στόχος είναι η εταιρεία να προβεί σε εκπόνηση ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου για τα έτη 2024-2028, ωστόσο ακόμη τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.