Η πρώτη εθελοντική Αγορά Ανθρακα στο Χρηματιστήριο- Στόχος η επίτευξη μηδενικών ρύπων

Η πρώτη εθελοντική Αγορά Ανθρακα στο Χρηματιστήριο- Στόχος η επίτευξη μηδενικών ρύπων
Πέμπτη, 05/10/2023 - 06:41

Σε μια σειρά από «πράσινες» πρωτοβουλίες προχωρά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ήδη έχει κερδίσει υπεραξίες από τη συνεργασία τους με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Το ΧΑ θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη Αγοράς Εθελοντικών Πιστώσεων Αντιστάθμισης Εκπομπών CO2 (VCM) στην Ελλάδα στοχεύοντας στη δημιουργία μιας σύγχρονης υποδομής ευρωπαϊκής εμβέλειας.

«Υποστηρίζουμε εταιρείες και κράτος στην επίτευξη του στόχου των μηδενικών ρύπων» σύμφωνα με τα όσα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Γ. Κοντόπουλος σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους.

Να σημειωθεί ότι παράλληλα με στις αγορές των πιστώσεων αντιστάθμισης εκπομπών άνθρακα που βασίζονται στη συμμόρφωση (CCM), έχει αναδειχθεί και ένας διαφορετικός μηχανισμός αγοράς, που ονομάζεται ‘Εθελοντική Αγορά Πιστώσεων Αντιστάθμισης Εκπομπών Άνθρακα’ (VCM). Οι VCMs υποστηρίζονται από μη κρατικούς φορείς και δίνουν την δυνατότητα στις εταιρείες να αναλάβουν εθελοντικά την πρωτοβουλία να μειώσουν το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα πέρα απ’ ότι προβλέπεται από τον νόμο. Αντί να καθοδηγείται από διεθνείς κανονισμούς ή συμφωνίες, το «κίνημα» των εθελοντικών αγορών δημιουργήθηκε ώστε οι εταιρείες να μπορούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αντισταθμίζοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν, παράλληλα με τις άμεσες μειώσεις των εκπομπών που υλοποιούν στην παραγωγική αλυσίδα τους.

Ειδικότερα για την ανάπτυξη Αγοράς Εθελοντικών Πιστώσεων Αντιστάθμισης Εκπομπών CO2 (VCM) στην Ελλάδα, το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχει στόχο την διάθεση στην αγορά των πιστώσεων αυτών με τρόπο οργανωμένο και διαφανή. “Αναλαμβάνοντας αυτή την σημαντική πρωτοβουλία, αξιοποιούμε την εκτενή μας εμπειρία στην λειτουργία ρυθμιζόμενων αγορών, και υλοποιούμε τη στρατηγική μας δέσμευση να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, προωθώντας την κοινωνική ευθύνη και μειώνοντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα” αναφέρει η διοίκηση του ΧΑ σε ειδικό ενημερωτικό έντυπο.

Να σημειωθεί ότι , ήδη, έχει ξεκινήσει η πιστοποίηση των έργων που μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ή των αερίων του θερμοκηπίου. Οι πιστοποιημένες μειώσεις των εκπομπών άνθρακα προσφέρονται ως τυποποιημένα προϊόντα σε επενδυτές που λαμβάνουν τις στρατηγικές επενδυτικές αποφάσεις τους βασισμένοι στις επιδόσεις των εταιρειών στον τομέα του ESG ή σε εταιρείες που αναζητούν την αντιστάθμιση των αναπόφευκτων εκπομπών τους. Τα τυποποιημένα προϊόντα αυτά ονομάζονται Πιστώσεις Αντιστάθμισης Εκπομπών Άνθρακα (Carbon Credits ή CC). Κάθε CC αντιστοιχεί στην μείωση, την αποφυγή, ή την αφαίρεση ενός μετρικού τόνου CO2 ή ισοδύναμων αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα, και μπορεί να διατεθεί προς αγορά ή πώληση μέσω των Αγορών Εθελοντικών Πιστώσεων Αντιστάθμισης Εκπομπών CO2 (Voluntary Carbon Market ή VCM).

Επίσης ο κ. Κοντόπουλος, σημείωσε ότι στους στόχους είναι η βελτίωση της διαθεσιμότητας, την τυποποίησης και της συγκρισιμότητας ESG δεδομένων για την Ελληνική κεφαλαιαγορά. Γιαυτό με πρωτοβουλία της EBRD και του Χρηματιστηρίου Αθηνών προωθείται η ενίσχυση του επενδυτικού προφίλ εισηγμένων εταιρειών με το EBRD Research Coverage Project, όπου τον Οκτώβριο θα ανακοινωθούν οι εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.