Έντονη δυσφορία και αναστάτωση στην επιχειρηματική κοινότητα για το Ρυθμιστικό καθεστώς των ΒΙΠΕ

Έντονη δυσφορία και αναστάτωση στην επιχειρηματική κοινότητα για το Ρυθμιστικό καθεστώς των ΒΙΠΕ
Σάββατο, 29/07/2023 - 08:26

«Βροχή» έρχονται οι επιστολές στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα για την αλλαγή των ρυθμίσεων που διέπουν τη λειτουργία των Βιομηχανικών Περιοχών.

Μια νέα επιστολή, αυτή τη φορά από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλη Αλιφιεράκη, έφτασα στο γραφείο του υπουργού.

Αναφερόμενος στις διατάξεις του πρόσφατου νόμου (Ν.4982/2022) ο κ. Αλιφιεράκης τονίζει ότι αφαιρείται από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις το δικαίωμα να επιλέξουν τον διαχειριστή των ΒΙΠΕ και παραχωρείται αποκλειστικά στην ΕΤΒΑ, γεγονός το οποίο οδηγεί σε μεγαλύτερη υποβάθμιση των περιοχών αυτών, καθώς όπως συμβαίνει στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου μέχρι τώρα, τα χρόνια προβλήματα παραμένουν άλυτα και δεν διαφαίνεται η δρομολόγηση λύσεων.

Ο κ. Αλιφιεράκης, αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει το Επιμελητήριο Ηρακλείου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων ΒΙΠΕΗ (ΣΕΒΙΠΗ)και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αξιοποιώντας τον προηγούμενο νόμο (3982/2011) με σκοπό την ανάληψη της διαχείρισης της ΒΙΠΕΗ και την αλλαγή του τρόπου διοίκησης.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου συντάσσεται με τις προτάσεις που έχει καταθέσει ήδη στον κ. Σκρέκα ο ΣΕΒΙΠΗ και ζητεί με την επιστολή του να επανέλθουν οι ρυθμίσεις του Ν. 3982/2011 ώστε:

α) να υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του φορέα διαχείρισης, κατόπιν απόφασης της πλειοψηφίας των εγκατεστημένων

β) οι Κανονισμοί Λειτουργίας ν’ αποτελούν αποτέλεσμα κοινής διαπραγμάτευσης (όπως π.χ. οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας) ή να θεσπίζονται απευθείας από την Πολιτεία

γ) ν’ ανασταλεί η ισχύς των πρόσφατων τροποποιήσεων, προκειμένου η οποία αναθεώρηση να λάβει χώρα με νέο θεσμικό πλαίσιο και

δ) να υπάρχει αποτελεσματικό πλαίσιο εποπτείας της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ Α.Ε., η οποία επί της ουσίας δεν ελέγχεται από κανένα.
Τέλος ο κ. Αλιφιεράκης τονίζει την πρόθεση του επιμελητηρίου να συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια ρεαλιστικής και ουσιαστικής λύσης για τη ΒΙΠΕ Ηρακλείου.