Συνεδρίασε στην Τρίπολη η Περιφερειακή / Εδαφική Επιτροπή ΔΑΜ Πελοποννήσου – Μεγαλόπολης

Συνεδρίασε στην Τρίπολη η Περιφερειακή / Εδαφική Επιτροπή ΔΑΜ Πελοποννήσου – Μεγαλόπολης
Τρίτη, 11/07/2023 - 15:36

Οι δράσεις που πρέπει να γίνουν στη Μεγαλόπολη και ζητήματα σχετικά με το πρόγραμμα δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης της περιοχή στην μεταλιγνιτική εποχή συζητήθηκαν κατά την συνεδρίαση της Περιφερειακής / Εδαφικής Επιτροπής ΔΑΜ Πελοποννήσου – Μεγαλόπολης, στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, παρουσία του διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Πελοπίδα Καλλίρη.

Κατά την παρέμβασή του, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας επισήμανε ότι επιβάλλεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ιδιαίτερα όσον αφορά στα δύο επιχειρηματικά πάρκα που προβλέπονται στην περιοχή της Μεγαλόπολης -τόσο αυτό που θα δημιουργηθεί σε έκταση 400 στρεμμάτων του δήμου, όσο και το μεγάλο των 2.000 στρεμμάτων το οποίο θα επιβλέπεται από τράπεζα:

«Θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες και η επίλυση γραφειοκρατικών ζητημάτων, που άπτονται κυρίως του μεγάλου πάρκου» σημείωσε ο Π. Νίκας, παρατηρώντας ότι χρειάζεται να δρομολογηθεί άμεσα το φωτοβολταϊκό πάρκο των 2.000 στρεμμάτων, το ενεργειακό κέρδος από το οποίο προορίζεται να κατευθυνθεί για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ της Περιφέρειας.

Ο περιφερειάρχης, εξ άλλου, αναφέρθηκε στην θετική εξέλιξη που υπάρχει ως προς την δημιουργία της διεθνών προδιαγραφών πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού στη Μεγαλόπολη, αλλά και ως προς την δημιουργία στην αρκαδική αυτή πόλη «αντένας» της Helexpo – ΔΕΘ.

«Προσδοκάται η περιοχή της Μεγαλόπολης να αποτελέσει βιομηχανική περιοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δεδομένης της κεντροβαρικότητάς της ως προς την Τρίπολη, την Καλαμάτα και τη Σπάρτη» κατέληξε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

Στη σημερινή συνεδρίαση στην Τρίπολη της Περιφερειακής / Εδαφικής Επιτροπής ΔΑΜ Πελοποννήσου – Μεγαλόπολης -η οποία έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα επί θεμάτων, όχι μόνο χωροθέτησης δράσεων και επιχειρήσεων, αλλά και δημοσίων έργων, εξειδίκευσης προσωπικού κ.α.- στην οποία, εκ μέρους της Περιφέρειας, μετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης, Οικονομίας, Παιδείας, Δίκαιης Μετάβασης και ΣΔΙΤ απορριμμάτων Χρήστος Λαμπρόπουλος, συμμετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Δήμου Μεγαλόπολης, Εμποροβιομηχανικών, Τεχνικών και Οικονομικών Επιμελητηρίων της Περιφέρειας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, της ΔΕΗ Α.Ε. και φορέων της Μεγαλόπολης.