Ημερίδα ΡΑΕ: «Ανακύκλωση ενεργειακών υποδομών»

Ημερίδα ΡΑΕ: «Ανακύκλωση ενεργειακών υποδομών»
Τετάρτη, 31/05/2023 - 09:53

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023, από τις 3:30 το μεσημέρι έως τις 6:30 το απόγευμα, στο Περίπτερο 15 - Open Stage, στα πλαίσια της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Κυκλικής Οικονομίας Forward Green, στη Θεσσαλονίκη

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να διοργανώσει μία δημόσια συζήτηση για να φωτίσει και να αναδείξει ότι οι ενεργειακές υποδομές είναι ανακυκλώσιμες, και ότι προβλέπεται ρητά η πλήρης αποκατάσταση του περιβάλλοντος, σε όλες τις περιπτώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, και με αυστηρή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, η Αρχή προγραμματίζει να διοργανώσει δια ζώσης ενεργειακή εκδήλωση με τίτλο:«Ανακύκλωση ενεργειακών υποδομών». Στην Ημερίδα θα κληθούν εκπρόσωποι των φορέων των ΑΠΕ (ΕΛΕΤΑΕΝ – Για τα Αιολικά, ΣΕΦ-ΣΠΕΦ-ΠΟΣΠΗΕΦ, κτλ. – για τα Φ/Β, ΕΣΜΥΕ – για τα Μικρά Υδροηλεκτρικά, ΕΣΠΑΒ-ΕΛΕΑΒΙΟΜ – για βιοαέριο και Βιομάζα) και η ΔΕΗ ΑΕ για την αποκατάσταση των λιγνιτικών περιοχών, ενώ τον συντονισμό θα τον έχει εκπρόσωπος της ΡΑΕ.

H ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η μεγιστοποίηση της διείσδυσής τους αποτελεί μονόδρομο για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που βρίσκεται υπό αναθεώρηση μετά την ενεργειακή κρίση, προβλέπει σημαντικά υψηλότερη διείσδυση των ΑΠΕ από τους ήδη εγκεκριμένους φιλόδοξους στόχους. Στο πλαίσιο αυτό, η κοινωνία θα πρέπει να ενημερωθεί με ορθό και έγκυρο τρόπο, ώστε η αποδοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να είναι καθολική.

Στη κατεύθυνση αυτή, ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθεί είναι τι θα συμβεί με τον εξοπλισμό των έργων ΑΠΕ και των ενεργειακών υποδομών, μετά την ολοκλήρωση της διάρκειας ζωής τους.

Δείτε περισσότερα εδώ