Mytilineos: Θετική η αποτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τριμήνου από τους αναλυτές

Mytilineos: Θετική η αποτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τριμήνου από τους αναλυτές
Παρασκευή, 05/05/2023 - 12:52

Τα οικονομικά μεγέθη που κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2023 η Mytilineos, βάζουν πλώρη για EBITDA 1 δισ. Ευρώ.

Το διαφοροποιημένο μοντέλο λειτουργίας, οι σημαντικές συνέργειες ανάμεσα στους Κλάδους της Ενέργειας και της Μεταλλουργίας και ο διεθνοποιημένος χαρακτήρας της MYTILINEOS, αποτέλεσαν τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της Εταιρείας παρά το ρευστό οικονομικό περιβάλλον και την πρωτοφανή μεταβλητότητα των τιμών της Ενέργειας κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας.

Σε συνέχεια των ιστορικά υψηλά επιδόσεων που κατεγράφησαν το 2022, τα ακόμα ισχυρότερα οικονομικά αποτελέσματα της MYTILINEOS στο πρώτο τρίμηνο μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό, πιστοποιούν ότι η Εταιρεία έχει επιτύχει να ισχυροποιήσει σημαντικά τη θέση της στον Κλάδο της Ενέργειας ο οποίος αναδεικνύεται πλέον στο βασικό πυλώνα κερδοφορίας. Ταυτόχρονα, ο Κλάδος της Μεταλλουργίας παρά την υποχώρηση των τιμών του αλουμινίου συνεχίζει να διατηρεί υψηλά επίπεδα απόδοσης και κερδοφορίας, συμβάλλοντας ώστε η MYTILINEOS να διατηρεί την αναπτυξιακή της τροχιά αφομοιώνοντας σταθερά νέα υψηλότερα επίπεδα μεγεθών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ιστορικά καλύτερη επίδοσή της Mytilineos σε A’ τρίμηνο έτους με οδηγό τον Κλάδο της Ενέργειας, οφείλεται στη σημαντική συνεισφορά της M Renewables (ΑΠΕ Ελλάδας και εξωτερικού), η οποία είδε την κερδοφορία της να αυξάνεται κατά ~50% σε σύγκριση με το Α’ τρίμηνο του 2022, στην ενδυνάμωση της παρουσίας της MYTILINEOS στην προμήθεια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης όσο και εντός Ελλάδος, καθώς και στην παρουσία της MYTILINEOS στην εγχώρια αγορά, η οποία ενισχύεται σταθερά, αφού μαζί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς της WATT+VOLT, το ενιαίο μερίδιο αγοράς πλέον ξεπερνά το 10% διαθέτοντας περισσοτέρους από 500.000 πελάτες.

Τέλος, η επίδοση των €225 εκάτ. στο Α’ τρίμηνο του έτους, αγγίζει τα €900 εκατ, σε επίπεδο EBITDA, για το 2023. Αν στο τελευταίο συμπεριληφθεί η εποχικότητα (το α' τρίμηνο συνήθως είναι πιο αδύναμο από τα γ’ και δ’ τρίμηνα του έτους), η σταθερή ενδυνάμωση του Τομέα των ΑΠΕ και η κερδοφορία, την οποία αναμένουν οι αναλυτές από το νέο σταθμόCCGT, αλλά και την ακόμα μεγαλύτερη συνεισφορά του CCGT του Αγίου Νικολάου στην Βοιωτία στα επόμενα τρίμηνα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κερδοφορία της Mytilineos θα κινείται σταθερά ανοδικά τα επόμενα τρίμηνα και χρόνια.