Πάσχα με βενζίνη στα 2 ευρώ - Ανεβαίνουν οι τιμές

Πάσχα με βενζίνη στα 2 ευρώ - Ανεβαίνουν οι τιμές
Δευτέρα, 03/04/2023 - 06:44

Η αγορά εκτιμά ότι η έξοδος του Πάσχα θα γίνει με τη τιμή της βενζίνης στις αστικές περιοχές να προσεγγίζει τα 2 ευρώ το λίτρο.

Σε ανοδική τροχιά κινούνται οι τιμές των καυσίμων στην εγχώρια αγορά παρά την πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου brent που κινείται σε τιμές κάτω των 80 δολαρίων το βαρέλι.

Η μέση τιμή της βενζίνης πανελλαδικά έχει φτάσει το 1,912 ευρώ ανά λίτρο με τη χώρα μας να παραμένει στις ακριβότερες ευρωπαϊκές αγορές κάτω από τη Δανία (2 ευρώ/λίτρο), τη Γαλλία (1,92 ευρώ/λίτρο) και τη Φινλανδία (1,93 ευρώ/λίτρο).

Η αγορά εκτιμά ότι η έξοδος του Πάσχα θα γίνει με τη τιμή της βενζίνης στις αστικές περιοχές να προσεγγίζει τα 2 ευρώ το λίτρο, τιμή στην οποία ήδη πωλείται σε κάποιες περιοχές όπως Κυκλάδες, Δωδεκάνησα ενώ σε κάποιους άλλους νόμους φτάνει κοντά στο 1,95 όπως Αιτωλοακαρνανία (1,947 ευρώ/λίτρο), Γρεβενά (1,935 ευρώ/λίτρο), Αχαϊα (1,29 ευρώ/λίτρο).

Η ζήτηση καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία των τιμών. «Κάθε χρόνο το Πάσχα από πολύ νωρίς αρχίζει μια ζήτηση υψηλή ειδικά στις βενζίνες» σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή χθες ο πρόεδρος πρατηριούχων Αττικής Νίκος Παπαγεωργίου.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου η τιμή των καυσίμων ακολούθησε και τη ζήτηση, η οποία αυξήθηκε μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και τη διακοπή των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Με τη ζήτηση να είναι αυξημένη τόσο λόγω του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών και τη διακοπή των σιδηροδρομικών μεταφορών. Με βάση τις προσωρινές εκτιμήσεις της αγοράς στο πρώτο δεκεπανθήμερο του Μαρτίου η βενζίνη κινήθηκε με θετικό πρόσημο 4% και η κατανάλωση του ντίζελ κίνησης αυξήθηκε κατά 5%.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης στις 3 Μαρτίου όπως αποτυπώνεται στο Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν στο 1,898 ευρώ/ λίτρο, η τιμή της αμόλυβδης 100 οκτανίων στο 2,077 ευρώ/ λίτρο και η τιμή του ντίζελ κίνησης στο 1,705 ευρώ/ λίτρο. Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία στις 30 Μαρτίου η μέση τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε στο 1,912 ευρώ/ λίτρο, της αμόλυβδης 100 οκτανίων στο 2,008/ ευρώ ανά λίτρο ενώ η τιμή του ντίζελ κίνησης μειώθηκε στο 1,66 ευρώ ανά λίτρο.

Στο ίδιο διάστημα η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου τελειώνει στις 30 Απριλίου, ενώ η κρατική επιδότηση των 15 λεπτών ανά λίτρο σταμάτησε στο τέλος Μαρτίου, σημείωσε βουτιά κατά 55%.

Η τιμή επιβαρύνεται πλέον με 15 λεπτά το λίτρο και σύμφωνα με τους πρατηριούχους θα κινηθεί από το 1,26 ευρώ έως 1,30 ευρώ το λίτρο στο επόμενο διάστημα και εφόσον δεν αυξηθούν οι διεθνείς τιμές.

Τον Φεβρουάριο η κατανάλωση των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης ακολούθησε πτωτική πορεία με τη βενζίνη στο -1%, το πετρέλαιο κίνησης στο -3% και το πετρέλαιο θέρμανσης στο -6%.

Στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουάριο οι βενζίνες κινήθηκαν ανοδικά με την κατανάλωση στο +1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αντίθετα η κατανάλωση του ντίζελ κίνησης έπεσε κατά 1% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 37%.