Καρύδας: Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου θα αναβαθμίσει τον ρόλο της χώρας

Καρύδας: Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου θα αναβαθμίσει τον ρόλο της χώρας
Eurokinissi
Τετάρτη, 22/03/2023 - 17:03

Στα οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Καρύδας, Διευθύνων Σύμβουλος, της Επιχειρησιακής Μονάδας ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας στον Όμιλο Κοπελούζου, μιλώντας στο Power & Gas Forum.

«Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου θα αναβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας στην ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο και θα μετατρέψει τη χώρα μας σε έναν σημαντικό κόμβο πράσινης ενέργειας και θα ενισχύσει την ΑΟΖ» σημείωσε ο κ. Καρύδας.

Ο κ. Καρύδας αναφέρθηκε στην ανάγκη εξηλεκτρισμού των δικτύων και την επίτευξη διασυνδέσεων με περιοχές που έχουν υψηλό δυναμικό σε ΑΠΕ, όπως είναι η Αίγυπτος. Στον Όμιλο ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ, είδαμε την ανάγκη αυτή από το 2008,είπε και πρόσθεσε ότι για να γίνει ένα τέτοιο έργο ρεαλιστικό με το χαμηλότερο κόστος η βέλτιστη πρακτική είναι η διασύνδεση της Αιγύπτου με την ηπειρωτική Ελλάδα. (GREGY Green Energy Interconnector).

Το κόστος αναμένεται να φτάσει στα 4,2 δισεκατομμύρια καθώς πρόκειται για 954 χλμ υποθαλάσσιας διασύνδεσης, με έντονο διεθνές ενδιαφέρον.

Όπως έκανε γνωστό, σύντομα θα προχωρήσουμε στην ανάθεση των αντίστοιχων μελετών, έτσι ώστε τον επόμενο χρόνο να ληφθεί η οριστική επενδυτική απόφαση, με οριστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κάτω από 4 χρόνια.

Με βάση τους υπολογισμούς πρόκειται να μεταφερθούν 3000 Μwatt εκ των οποίων το 1/3 θα αξιοποιηθεί από τη βιομηχανία, και το 1/3 για πράσινο υδρογόνο και έτσι μέσω των διασυνδέσεων να οδηγείται σε γειτονικές χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Καρύδα, τα σημαντικά οφέλη του έργου ξεπερνούν κατά πολύ τα ελληνικά σύνορα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας της χώρας, η αύξηση του ΑΕΠ, απεξάρτηση από το Ρωσικό Φυσικό Αέριο και η σύνδεση της Ευρώπης με την Βόρεια Αφρική. Ενώ, πρόκειται να υλοποιηθούν συμπληρωματικά έργα 9,5GWatt για την τροφοδοσία του καλωδίου.