ΔΕΔΔΗΕ: οι 4 διεκδικητές στην τελική φάση του διαγωνισμού για τους «έξυπνους» μετρητές

ΔΕΔΔΗΕ: οι 4 διεκδικητές στην τελική φάση του διαγωνισμού για τους «έξυπνους» μετρητές
Eurokinissi
Πέμπτη, 12/01/2023 - 18:11

Τέσσερα είναι τα επιχειρηματικά σχήματα που πέρασαν, παραμονές των γιορτών, στην τελική φάση του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ για τους «έξυπνους» μετρητές.

Η ισπανική θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL (modems και παρεμφερής εξοπλισμός). Η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh.

Η γνωστή στον χώρο σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d., από κοινού με την γαλλική Oracle France SAS. Η ελληνική Protasis AE, από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της γαλλικής Enedis.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον επτά επιχειρηματικά σχήματα εκ των οποίων «κόπηκαν» τα τρία επειδή δεν πληρούσαν τις προυποθέσεις συμμετοχής ή τα κριτήρια.

Στο πλάνο του διαχειριστή προβλέπεται ότι η ανάπτυξη των έξυπνων ρολογιών θα γίνει σταδιακά σε βάθος 10ετίας. Βάσει των αναλύσεων κόστους -οφέλους που είχαν γίνει το 2021, το κόστος για κάθε νέο smart meter κινείται στα 150 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι μαζί με το κέντρο τηλεμέτρησης χωρητικότητας 8 εκατ. μετρητών, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 830 εκατ. ευρώ.