Πετρέλαιο θέρμανσης: Η τιμή αυξήθηκε - Στάσιμες οι πωλήσεις

Πετρέλαιο θέρμανσης: Η τιμή αυξήθηκε - Στάσιμες οι πωλήσεις
Τρίτη, 10/01/2023 - 05:43

Στη χώρα μας η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης το τελευταίο διάστημα έχει διαφοροποιηθεί, εξαιτίας και της μείωσης της επιδότησης στην αντλία από το κράτος.

Σταθερά πάνω από τα 80 δολάρια κινείται η τιμή του brent στις αγορές, με τις τιμές να μην θυμίζουν όμως τα ρεκόρ προηγούμενων μηνών, ωστόσο επικρατεί ένα «μούδιασμα» στην αγορά, αποτέλεσμα στην Ελλάδα της χαμηλής αγοραστικής δυνατότητας των πολιτών.

Στη χώρα μας η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης το τελευταίο διάστημα έχει διαφοροποιηθεί, εξαιτίας και της μείωσης της επιδότησης στην αντλία από το κράτος. Από 1/1/2023 τα 25 λεπτά/λίτρο επιδότηση έγιναν 15 λεπτά, ενώ και τα διυλιστήρια μείωσαν την έκπτωση που παρέχουν στα 3,5 λεπτά ανα λίτρο. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κινείται σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο (8/1) του παρατηρητηρίου τιμών υγρών καυσίμων στο 1,243 ευρώ/ανα λίτρο, αυξημένη κατά 8% σε σχέση με ένα μήνα πριν, αλλά ασφαλώς μειωμένη από τον Οκτώβριο, όταν κινούνταν στο 1,40.

Όπως αναφέρει στο iEnergeia.gr η Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, κα Μαρία Ζάγκα, οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης έχουν μειωθεί, εξαιτίας του γεγονότος πως οι πολίτες έχουν ακόμα καύσιμα στις δεξαμενές τους, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες συγκράτησαν τη χρήση του. Ωστόσο, εκτιμά πως από αύριο όταν θα αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες ο κόσμος θα αρχίσει και πάλι να κάνει παραγγελίες.

Παράλληλα, η κα Ζάγκα επισημαίνει πως τα υγρά καύσιμα παραμένουν «φορτωμένα» με υψηλούς φόρους, ενώ ανέφερε πως τους τελευταίους μήνες έχουν συρρικνωθεί οι εργασίες για τους πρατηριούχους.