Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Η επιδότηση έρχεται μέσα στο 2023 - Ποια χώρα τα ζητάει υποχρεωτικά σε κτίρια

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Η επιδότηση έρχεται μέσα στο 2023 - Ποια χώρα τα ζητάει υποχρεωτικά σε κτίρια
Κυριακή, 01/01/2023 - 07:41

Το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη θα τρέξει μέσα στο 2023, καθώς ετοιμάζεται εδώ και μήνες για τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη θα τρέξει μέσα στο 2023, καθώς ετοιμάζεται εδώ και μήνες για τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Πιο αναλυτικά, στις αρχές του 2023 πρόκειται να δημοσιευθεί ο οδηγός για το πρόγραμμα των 250.000 φωτοβολταϊκών στη στέγη έως 10 kW και προβλέπεται επιδότηση 30% ή 60% .

Ο σχετικός οδηγός του προγράμματος ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει, ωστόσο έχει γίνει γνωστό ότι η επιδότηση έως 60% θα αφορά σε έργα που συνδυάζουν και αποθήκευση με μπαταρίες, ενώ για την εγκατάσταση μόνο φωτοβολταϊκών η επιδότηση θα φθάνει έως το 30%.

Παράλληλα, δρομολογείται η παροχή 160 εκατ. για φωτοβολταϊκά αυτοπαραγωγής σε επιχειρήσεις και κυρίως σε ενεργοβόρους καταναλωτές και άλλων 100 εκατ. ευρώ σε ενεργειακές κοινότητες των δήμων προκειμένου να μειώσουν το κόστος της ενεργειακής κατανάλωσης του δήμου και να στηρίξουν ευάλωτους καταναλωτές.

Πολωνία: Εγκαινιάζει πρόγραμμα επιδότησης για φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες

Πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε πολυκατοικίες προωθεί η κυβέρνηση της Πολωνίας.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα αφορά σε συγχρηματοδότηση της εγκατάστασης κατά 50% και θα διατεθούν συνολικά 108 εκατομμύρια ευρώ γι’ αυτό το σκοπό.

Η επιδότηση θα καλύπτει την αγορά και την κατασκευή μιας εγκατάστασης ή τον εκσυγχρονισμό αυτής σε περίπτωση που ήδη υπάρχει, καθώς και την στήριξη σε εξοπλισμό όπως είναι η αποθήκευση ενέργειας ή οι αντλίες θερμότητας. Σύμφωνα με το Υπουργείο, η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου.

Ιαπωνία: Υποχρεωτικά τα φωτοβολταϊκά στέγης σε όλα τα σπίτια που θα χτιστούν μετά το 2025

Υποχρεωτική καθίσταται από τον Απρίλιο του 2025 η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε όλα τα νέα σπίτια που θα οικοδομηθούν στο Τόκιο από κατασκευαστικές εταιρείες που αναλαμβάνουν έργα μεγάλης κλίμακας. Στόχος είναι να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα νοικοκυριά, σύμφωνα με νέο κανονισμό που υιοθετήθηκε από την τοπική συνέλευση της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Η εντολή, η πρώτη του είδους από έναν δήμο στην Ιαπωνία, αξιώνει από περίπου 50 μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες να εξοπλίσουν τα σπίτια άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων που θα χτίσουν, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως ηλιακούς συλλέκτες.