Φυσικό αέριο: Ακυρώνονται οι νέες εγκαταστάσεις - Πόσο κοστίζει η μετατροπή σε πετρέλαιο θέρμανσης

Φυσικό αέριο: Ακυρώνονται οι νέες εγκαταστάσεις - Πόσο κοστίζει η μετατροπή σε πετρέλαιο θέρμανσης
Τετάρτη, 28/09/2022 - 06:25

Πρόεδρος επαγγελματιών φυσικού αερίου στο iEnergeia.gr: Έχει σταματήσει ο κόσμος να βάζει φυσικό αέριο. Τι λέει για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Όχι μόνο υπάρχουν ακυρώσεις παραγγελιών για εγκατάσταση φυσικού αερίου, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον τονίζει στο iEnergeia.gr o κ. Παναγιώτης Αργυρίου, πρόεδρος των Επαγγελματιών Φυσικού Αερίου. Επισημαίνει πως 9 στους 10 πολίτες το τελευταίο δίμηνο ακυρώνουν ραντεβού που είχαν κλείσει για να πάρουν μία προσφορά. «Έχουμε δεδομένα τρομοκρατίας, δεν έχει ενημερωθεί ο κόσμος, χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και να δουν οι πολίτες πως θα διαμορφωθούν οι τιμές, τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης, όσο και στο φυσικό αέριο για να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα», αναφέρει ο κ. Αργυρίου.

Ποια είναι τα κόστη για την επαναφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης

Συνολικά στη χώρα μας υπάρχουν 440.000 χιλ. οικιακές εγκαταστάσεις λεβήτων φυσικού αερίου. Από αυτές οι 400.000 είναι λέβητες εγκατεστημένοι στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων και οι 40.000 είναι κεντρικές θερμάνσεις. Όπως εξηγεί ο κ. Αργυρίου στις πολυκατοικίες που είχαν κεντρικό λέβητα πετρελαίου όταν έγινε η εγκατάσταση του φυσικού αερίου συνήθως πετούσαν τον καυστήρα και τη δεξαμενή πετρελαίου. Επιπλέον, από αυτές τις 40.000 υπάρχουν δυο υποπεριπτώσεις: υπάρχουν κάποιοι λίγοι οι οποίοι έκαναν αυτή την επένδυση βάζοντας λεβητοστάσιο συμπύκνωσης, καταργώντας τον παλιό λέβητα του πετρελαίου. Σε αυτή την περίπτωση, εάν οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων θέλουν να επαναφέρουν το πετρέλαιο θέρμανσης πρέπει να κάνουν καινούργιο λεβητοστάσιο πετρελαίου με κόστη που ξεκινούν από τα 5.000 και φτάνουν έως τα 10.000 ευρώ, ανάλογα το μέγεθος, η άλλη υποπερίπτωση στην οποία ανήκουν και οι περισσότεροι είναι εκείνοι που έχουν πετάξει τον καυστήρα και τη δεξαμενή πετρελαίου, που σημαίνει πως αν θέλουν να επανέλθουν στο πετρέλαιο πρέπει να πάρουν μια καινούργια δεξαμενή και έναν καυστήρα, κάνοντας στη συνέχεια τη συνδεσμολογία. Άρα μιλάμε για ένα κόστος από 1.500 μέχρι 2.500 ευρώ.

Τι γίνεται με την πλειοψηφία των περιπτώσεων

Ο κ. Αργυρίου υπογραμμίζει πως με σιγουριά ελάχιστοι θα επαναφέρουν το πετρέλαιο θέρμανσης. Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να συγκαλέσουν οι ιδιοκτήτες γενική συνέλευση. Εκτιμά πως όπως παλιότερα σταμάτησε η κεντρική θέρμανση λόγω της εκτίναξης των καυσίμων, έτσι και τώρα το αυξημένο κόστος θα τους αποτρέψει στην επαναφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης. Άλλωστε, υπάρχουν και οι περιπτώσεις ιδιοκτητών με κλειστά διαμερίσματα που δεν ενδιαφέρονται ή άλλων που πρόσφατα δαπάνησαν χρήματα για την εγκατάσταση φυσικού αερίου. Στην περίπτωση όμως που τελικά συμφωνήσουν, τότε ο πρόεδρος των επαγγελματιών φυσικού αερίου, επισημαίνει πως θα χρειαστούν μια σειρά από εργασίες. Εάν έχουν εγκατασταθεί λέβητες στα μπαλκόνια τότε αυτό που πρέπει να γίνει είναι το εξής: όταν έγινε η εγκατάσταση φυσικού αερίου από το σωλήνα που τροφοδοτούσε τα διαμερίσματα με ζεστό νερό από το κεντρικό λεβητοστάσιο κόπηκε η παροχή και φτιάχτηκε ένα καινούργιο δίκτυο μέσα στο διαμέρισμα που ένωνε όλα τα σώματα και κατέληγε στο λέβητα. Θα χρειαστούν έτσι 100 ευρώ ανά σώμα για να κοπούν οι σωληνώνεις, όταν έγινε η εγκατάσταση του φυσικού αερίου. Άρα να αποσυνδεθεί το σώμα από τη σύνδεση (φυσικού αερίου) και να συνδεθεί με την παλιά.