Είναι εναλλακτική λύση για το χειμώνα τα τζάκια Βιοαιθανόλης;

Είναι εναλλακτική λύση για το χειμώνα τα τζάκια Βιοαιθανόλης;
Τρίτη, 20/09/2022 - 07:11

Η βιοαιθανόλη 4ης γενιάς παράγεται από οργανικά απορρίματα και εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης αξιοποίησης των οργανικών απορριμάτων και μείωσης ρύπων απο ορυκτά καύσιμα.

Τα τζάκια με πραγματική φλόγα αλλά χωρίς καμινάδα ή στάχτες και χωρίς την ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια εναλλακτική λύση για τις οικονομικές αντοχές των νοικοκυριών τον δύσκολο χειμώνα που - όπως πολλές φορές έχει επισημανθεί αρμοδίως - αναμένεται φέτος.

Το καύσιμο των οικολογικών τζακιών είναι η βιο-αιθανόλη,ή μετουσιωμένη αιθυλικής αλκοόλη ( CH3-CH2-OH). Η βιο-αιθανόλη είναι ένα άοσμο και άχρωμο βιολογικό αλκοόλ που παράγεται από την αλκοολική ζύμωση της ζάχαρης.

Η βιοαιθανόλη 4ης γενιάς παράγεται από οργανικά απορρίματα και εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης αξιοποίησης των οργανικών απορριμάτων και μείωσης ρύπων απο ορυκτά καύσιμα.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η καύση της βιοαιθανόλης δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών. Πρόκειται για ένα άοσμο, κατά την καύση βιολογικό αλκοόλ που παράγεται από διατροφικά και οργανικά απορριμάτα, και περιέχει μόνο αλκοόλ, ελάχιστη ποσότητα νερού και μετουσιωτικών. Κατά την καύση της, η βιοαιθανόλη, παράγει ελάχιστη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και υδρατμούς, σε αντίθεση με την καύση ξύλου που παράγει μικροσωματίδια και ενδεχόμενως τοξικά αέρια. Η εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ένα τζάκι βιοαιθανόλης είναι ελάχιστες ενώ δεν είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο.

Βέβαια, η εισπνοή του καυσίμου απευθείας από το δοχείο ή κατάποση ή η επαφή του καυσίμου με τα μάτια ή το δέρμα, ενέχει κάποιες προειδοποιήσεις ασφαλείας.
Σημειώνεται ότι, όπως όλα σχεδόν τα τζάκια και τα τζάκια βιοαιθανόλης αποτελούν συμπληρωματικό μέσο θέρμανσης για το σύνολο του σπιτιού, όχι κύριο. Ωστόσο, τα τζάκια βιοαιθανόλης παράγουν τόση θερμότητα ώστε είναι, πολύ πιθανό, στο δωμάτιο που θα λειτουργούν, να μην χρειάζεται επιπλέον θέρμανση, τους χειμερινούς μήνες. Για παράδειγμα, ένα τζάκι βιοαιθανολης μπορεί να θερμάνει ένα δωμάτιο έως 60τμ ανάλογα με το μέγεθος, τον αριθμό και το είδος δοχείων καύσης, που διαθέτει.

Η κατανάλωση ενός τζακιού βιοαιθανόλης

Η μέση κατανάλωση καυσίμου υπολογίζεται στις τρεις ώρες το λίτρο φθάνοντας και τις έξι ώρες το λίτρο εφόσον μειωθεί η ένταση της φλόγας ή εφόσον είναι μικρό το μέγεθος του καυστήρα. Η κατανάλωση ενός οικολογικού τζακιού εξαρτάται από την ρύθμιση του ανοίγματος του βιοκαυστήρα (υπάρχει στους βιοκαυστήρες ειδικό συρόμενο πορτάκι) αλλά και από την ποιότητα του υγρού και την ποιότητα του βιοκαυστήρα ή των δοχείων καύσης. Για παράδειγμα ένα δοχείο καύσης ή βιοκαυστήρας που περιέχει κεραμοβάμβακα λειτουργεί με μεγαλύτερη οικονομία στο καύσιμο απ ότι αν δεν υπάρχει κεραμοβάμβακας.

Τελευταία τροποποίηση στις 20/09/2022 - 07:21