Επαναφορά στη θέρμανση με πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο

Επαναφορά στη θέρμανση με πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο
Τρίτη, 06/09/2022 - 05:37

Η θέρμανση με πετρέλαιο αναμένεται να πάρει γενναία επιδότηση. Στόχος να υπάρξει στροφή από τη θέρμανση με φυσικό αέριο ή ρεύμα.

Δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν 700.000 νοικοκυριά που διαθέτουν θέρμανση με φυσικό αέριο, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζετι να δώσει επιδοτήσεις μόνο για θέρμανση με πετρέλαιο το χειμώνα. Στόχος είναι να στραφούν τα νοικοκυριά στο πετρέλαιο και όχι στη θέρμανση με φυσικό αέριο ή ρεύμα. Από μόνο του αυτό το γεγονός δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στα 700.000 νοικοκυριά που για θέρμανση χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, αλλά μένει να διευκρινιστεί μέχρι πότε αυτές θα είναι οριζόντιες, χωρίς κριτήρια.

Όσον αφορά, δε, στη θέρμανση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζονται ειδικά κίνητρα για στροφή από το ακριβό ηλεκτρικό και το πανάκριβο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει γύρω στο 1 ευρώ και 70 λεπτά.

Ως «κλειδί» χαρακτηρίζεται η εξοικονόμηση ενέργειας και γι' αυτό ετοιμάζονται ειδικά κίνητρα για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά θα στηριχθούν με ειδικές ενισχύσεις.

Κίνητρα για θέρμανση με πετρέλαιο

Όπως φαίνεται η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει αυξημένη επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης ώστε οι καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους για τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έως την Τετάρτη, χωρίς να αποκλείονται και αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Βέβαια αυτή η επιλογή αφήνει στο «κενό» τα νοικοκυριά που διαθέτουν μόνο θέρμανση με φυσικό αέριο, καθώς θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις.

Σχεδιάζεται:

Η επιδότηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Η παροχή κινήτρων στους πολίτες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ώστε να επιστρέψουν στο πετρέλαιο.

Το σχέδιο προβλέπει να αυξηθεί –ακόμα και να διπλασιαστεί- το επίδομα θέρμανσης, με παράλληλη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων. Συνδυαστικά, θα μπορούσε να επιδοτηθεί και η τιμή, όπως σήμερα, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 15 λεπτά μέσω του fuel pass, ώστε να στηριχθούν περισσότερα ακόμα νοικοκυριά.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μένει να αποφασιστεί αν ο κάθε δικαιούχος θα πληρώνει πρώτα την παραγγελία και μετά θα λαμβάνει την επιδότηση, αφού γίνει η διασταύρωση, ή θα ακολουθηθεί ένα μοντέλο όπως αυτό του fuel pass, όπου, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια, ο δικαιούχος μπορεί να προεισπράξει το ποσό, που εξαρτάται και από το πού είναι ο τόπος κατοικίας.

Τι ίσχυε για το επίδομα θέρμανσης

Τα τελευταία δύο χρόνια το επίδομα θέρμανσης έχει διευρυνθεί και καλύπτει όχι μόνο το πετρέλαιο, αλλά και το φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα, ακόμη και τα καυσόξυλα.

Όπως είναι γνωστό σοβαρά προβλήματα υπάρχουν σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου ή πετρελαίου και οι οποίες είναι πιθανό να μείνουν χωρίς θέρμανση λόγω κόστους ή ασυμφωνίας στις γενικές συνελεύσεις. Βέβαια αν στο πετρέλαιο είναι αυξημένες οι επιδοτήσεις μπορεί να υπάρξει μια στροφή προς εκείνη την κατεύθυνση.