Fuel Pass 3: Νέοι δικαιούχοι με μεγάλες ανατροπές

Fuel Pass 3: Νέοι δικαιούχοι με μεγάλες ανατροπές
Δευτέρα, 15/08/2022 - 10:14

Νέο πακέτο μέτρων όπως επίδομα θέρμανσης, αλλά και Fuel pass 3 αφήνει ο αυξημένος δημοσιονομικός χωρος. Όχι σε νεο Power Pass λόγω επιδοτήσεων.

Νέο πακέτο Fuel Pass 3, ίσως και μόνιμο με αλλαγές στους δικαιούχους ετοιμάζει η κυβέρνηση, η οποία ωστόσο λέει όχι σε νεο Power Pass λόγω επιδοτήσεων.

Όλα τα δεδομένα είναι πάντως ανοιχτά, λόγω των πολιτικών εξελίξεων με τις παρακολουθήσεις, ώστε να υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στο πακέτο που σχεδιάζεται να ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο.

Αλλαγή στον σχεδιασμό για το Fuel Pass 3 φαίνεται πως μελετά η κυβέρνηση, με το επίδομα καυσίμων - όπως το ξέρουμε έως σήμερα - να μπαίνει στο συρτάρι.

Οι πληρωμές του Fuel Pass 2 συνεχίζονται κανονικά, με τους περισσότερους πολίτες να λαμβάνουν τα χρήματα στην τράπεζα, προκειμένου να τα επενδύσουν αλλού. Η νέα επιδότηση αφορά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και οι φορολογούμενοι ήλπιζαν σε ένα τρίτο γύρο Fuel Pass προς τον Οκτώβριο, ενόψει και του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.

Άλλωστε τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για Fuel Pass 3 μετά το Φθινόπωρο, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονταν στη ΔΕΘ.

Ανατροπή με το Fuel Pass 3

Τελικά, φαίνεται πως βαδίζουμε σε νέα δεδομένα όσον αφορά στο επίδομα καυσίμων.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη 11 Αυγούστου ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας διατύπωσε τις σκέψεις της κυβέρνησης για τον ανασχεδιασμό του Fuel Pass 3. Ανέφερε πως λόγω της πτώσης που εμφανίζει η τιμή της βενζίνης είναι πιθανό να ανασχεδιαστεί η επιδότηση, καθώς υπάρχουν ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν μεγάλη ανάγκη.

«Όσο περισσότερο πέφτει η τιμή και υπάρχουν δυσκολίες στο κάθε νοικοκυριό σε άλλες περιοχές, οφείλει η Πολιτεία να βοηθάει», ανέφερε.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι το Fuel Pass 3 να είναι μόνιμο με μια ψηφιακή κάρτα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στην προσεχή ΔΕΘ. Ταυτόχρονα, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι αναμένονται τα δημοσιονομικά στοιχεία μετά και τη θερινή περίοδο για να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις.

Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος

Επανάληψη δεν θα υπάρχει στο Power Pass, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη οι καταναλωτές θα καλυφθούν από την παρέμβαση στα τιμολόγια μετά τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και το νέο μοντέλο τιμολόγησης που ηδη «τρέχει». Ανοιχτό παραμένει και το περιθώριο παρεμβάσεων στο επίδομα θέρμανσης καθώς στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξετάζουν όλες τις πιθανότητες και ταυτόχρονα παρακολουθούν την πορεία των τιμών στην αγορά.