«Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή»: Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα - Η διαδικασία

«Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή»: Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα - Η διαδικασία
Δευτέρα, 11/07/2022 - 07:04

Τέλος χρόνου για τις διορθώσεις στο «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή»- Αιτήσεις για αντικατάσταση 1,5 εκατ. ηλεκτρικών συσκευών. Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα.

Λήγει σήμερα η προθεσμία για όσους έχουν εκκρεμείς αιτήσεις στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» και στις επόμενες αναμένεται να ανακοινωθούν τα προσωρινά αποτελέσματα για τους δικαιούχους του voucher.

Το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι τεράστιο και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς έχουν υποβληθεί περισσότερες από 800.000 αιτήσεις για την αντικατάσταση 1,5 εκατ. ηλεκτρικών συσκευών.

Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων για την επιδότηση αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών έχει κλείσει και από αύριο θα ξεκινήσει η διαδικασία τελικής βαθμολόγησης και κατάταξης με βάση τη μοριοδότηση.

Η πλατφόρμα είναι ανοιχτή για τις επιχειρήσεις λιανικής που θέλουν ενταχθούν στο πρόγραμμα και τους τεχνίτες ψυκτικούς που θα πιστοποιηθούν για την εγκατάσταση-απεγκατάσταση των κλιματιστικών.

Το μητρώο εγκεκριμένων μοντέλων

Την ίδια ώρα «στήνεται» το μητρώο συσκευών που έχουν τις προδιαγραφές που θέτει το πρόγραμμα ώστε να αντικαταστήσουν τα παλιά ψυγεία, καταψύκτες και κλιματιστικά.

Δεν μπορούν οι καταναλωτές να αγοράσουν οποιαδήποτε συσκευή επιθυμούν ούτε οι λιανέμποροι να πουλήσουν όποια θέλουν. Εκτός από το ότι θα πρέπει να έχουν τις προδιαγραφές αναφορικά με την ενεργειακή κλάση, τον τύπο ή την κατηγορία κ.α. που τίθενται από το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα πρέπει να έχουν ενταχθεί στο μητρώο συσκευών.

Ετσι, ακόμα και αν κάποιες συσκευές ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες και πληρούν τις τιθέμενες απαιτήσεις δεν εντάσσονται αυτοδικαίως στο πρόγραμμα. Θα πρέπει να προηγηθεί δήλωση και έγκρισή τους (επιβεβαίωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας) πριν τη διάθεσή τους σε ωφελούμενους.

Οι προμηθευτές (κατασκευαστές ή αντιπρόσωποι) θα πρέπει πρώτα να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στην ψηφιακή πλατφόρμα προμηθευτών του προγράμματος και μετά την έγκριση μπορούν να δηλωθούν τα μοντέλα των συσκευών.

Σημειώνεται ότι όλα τα μοντέλα που μπορούν να επιχορηγηθούν οι συσκευές (μοντέλα) που δύναται να επιχορηγηθούν, δηλώνονται εκ των προτέρων στην ψηφιακή πλατφόρμα του Προγράμματος και ελέγχονται ως προς την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων. Αν ο έλεγχος είναι επιτυχής, τότε το συγκεκριμένο μοντέλο θα ενταχθεί στο ενιαίο μητρώο εγκεκριμένων προϊόντων.

Η δήλωση γίνεται μία φορά από τον κατασκευαστή ή τον επίσημο αντιπρόσωπο του προϊόντος.

Οι ενστάσεις, οι δικαιούχοι και οι καταληκτικές ημερομηνίες

Στις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν οι προσωρινοί δικαιούχοι με βάση την τελική κατάταξη και θα ακολουθήσει ένα διάστημα επτά ημερών για την υποβολή ενστάσεων. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν λαμβανοντας μήνυμα και τον κωδικό του voucher με το ποσοστό έκπτωσης και το συνολικό ποσό επιδότησης και ανά συσκευή ώστε να προχωρήσουν στη διαδικασία.

Θα επιλέξουν τη συσκευή που θέλουν να αντικαταστήσουν και θα απευθυνθούν στο κατάστημα που επιθυμούν επιλέγοντας από το μητρώο συσκευών το κατάλληλο μοντέλο.

Ο έμπορος θα δεσμεύσει την αντίστοιχη επιταγή για το προϊόν που θα επιλεγεί και μετά από αυτό μπορεί να γίνει η πώληση ή η παραλαβή προς ανακύκλωση. Δεν είναι απαραίτητο η παραλαβή για την ανακύκλωση να γίνει πριν την παραλαβή της νέας συσκευής. Μπορεί να γίνει και λίγες ημέρες αργότερα αφού όμως υπάρχει η πιστοποίηση στην πλατφόρμα του τεχνικού ότι η συσκευή είναι άρτια και ότι πληροί τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί για την ανακύκλωση.

Η καταληκτική ημερομηνία αγορών έχει τεθεί η 16η Σεπτεμβρίου και η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης συσκευής προς ανακύκλωση από τον ιδιώτη στον έμπορο η 30η Σεπτεμβρίου.