Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή: Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα

Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή: Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα
Παρασκευή, 08/07/2022 - 11:38

Τέλος σήμερα οι αιτήσεις στο Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή. Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα.

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε ήδη δώσει ολιγοήμερη παράταση για το «Αλλάζω συσκευή» καθώς η αρχική προθεσμία έληγε στις 5 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται στην πλατφόρμα https://allazosyskevi.gov.gr δίχως να απαιτούνται δικαιολογητικά.

Ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ημερομηνία για τα αποτελέσματα, όμως όπως φαίνεται θα ανακοινωθούν μετά τις 15 Ιουλίου και θα υπάρξει περίοδος για ενστάσεις.

Οι αγορές με το voucher του «Αλλάζω συσκευή» θα πρέπει να γίνουν μέχρι τη 16η Σεπτεμβρίου 2022 και οι προμηθευτές θα πρέπει να παραδώσουν τις συσκευές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Για όλους όσοι δεν επιλεγούν θα παραμείνουν ως επιλαχόντες στην πλατφόρμα ώστε στη συνέχεια και εφόσον καταστεί εφικτή η αύξηση του προϋπολογισμού να επιλεγούν σε δεύτερο χρόνο.

Το γεγονός ότι έχει υποβληθεί αίτηση και έχει εγκριθεί δίνοντας μάλιστα και ένα συγκεκριμένο ποσοστό επιδότησης όπως και το μέγιστο ποσό που θα αφαιρεθεί από την τιμή δεν σημαίνει ότι ο δικαιούχος θα πάρει αυτομάτως το voucher με την έκπτωση- επιδότηση.

Σημαίνει ότι πληροί τις προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα, καθώς αίτηση για την αντικατάσταση των συσκευών μπορούν να υποβάλουν όλοι, χωρίς αποκλεισμούς ή περιορισμούς εκτός κάποιων εξαιρέσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως θα υπάρξει μοριοδότηση, ανάλογα με το εισόδημα ή άλλα κοινωνικά κριτήρια.

Ετσι, μετά την καταληκτική ημέρα και ώρα υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης, όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί επιτυχώς και βαθμολογηθεί, κατατάσσονται σε πίνακες επιλέξιμων και επιλαχουσών αιτήσεων ανά Περιφέρεια ως εξής:

• Οι αιτήσεις της συγκεκριμένης Περιφέρειας κατατάσσονται, ξεκινώντας από αυτή με τη μεγαλύτερη βαθμολογία και προχωρώντας με φθίνουσα σειρά κατάταξης, είτε μέχρι εξαντλήσεως της διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης του Προγράμματος για τη συγκεκριμένη Περιφέρεια, είτε μέχρι της κάλυψης του συνόλου των αιτήσεων εφόσον επαρκεί η δημόσια δαπάνη της Περιφέρειας αυτής. Οι αιτήσεις αυτές εντάσσονται στον πίνακα επιλέξιμων προς χρηματοδότηση αιτήσεων της συγκεκριμένης Περιφέρειας.

• Στην περίπτωση που ενταχθούν όλες οι αιτήσεις στον πίνακα επιλέξιμων αιτήσεων χωρίς να καλυφθεί το σύνολο της δημόσιας δαπάνης, το πλεονάζον ποσό χρησιμοποιείται για την επιχορήγηση επιλαχουσών αιτήσεων άλλων Περιφερειών.

• Στην περίπτωση που εξαντληθεί η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη της Περιφέρειας, οι πλεονάζουσες αιτήσεις εντάσσονται στον πίνακα επιλαχουσών αιτήσεων της συγκεκριμένης περιφέρειας και δύναται να χρηματοδοτηθούν εφόσον - αυξηθεί η δημόσια δαπάνη της συγκεκριμένης Περιφέρειας με μεταγενέστερη απόφαση, - αποδεσμευθεί δημόσια δαπάνη λόγω μη χρήσης κάποιας επιταγής ή εξαργύρωσής της σε χαμηλότερη αξία από την προβλεπόμενη (αποδέσμευση κονδυλίων).

Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό της ανάλωσης της δημόσιας δαπάνης ανά αίτηση, λαμβάνεται υπόψη η μέγιστη ονομαστική αξία επιταγής για κάθε κατηγορία συσκευής που περιλαμβάνει η αίτηση αυτή.

Προσωρινά αποτελέσματα και διαδικασία ενστάσεων

Πάντως, μετά την παρέλευση της καταληκτικής προθεσμίας και για τρεις (3) ακόμα ημέρες, θα παρέχεται η δυνατότητα υποβολής καταχωρημένων αιτήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Στο διάστημα αυτό δεν θα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ή ακύρωσης αίτησης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αξιολόγηση, κατάταξη των αιτήσεων και η ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων.

Θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα και για επτά ημέρες το σύστημα θα δέχεται ενστάσεις από όλους όσοι θεωρούν ότι έχει γίνει λάθος. Οι ενστάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά ημερολογιακών ημερών, από την επομένη της ανακοίνωσης των προσωρινών αποτελεσμάτων.

Τελευταία τροποποίηση στις 08/07/2022 - 12:03