Με σχεδόν 50% απόθεμα φυσικού αερίου αποχαιρετά το χειμώνα η Ευρώπη

Με σχεδόν 50% απόθεμα φυσικού αερίου αποχαιρετά το χειμώνα η Ευρώπη
Πέμπτη, 28/03/2024 - 08:09

Η Ευρώπη πρόκειται να βγει από τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης με άλλο ένα ρεκόρ υψηλών αποθεμάτων φυσικού αερίου, γεγονός που θα μπορούσε να γλιτώσει την ΕΕ από την αύξηση των τιμών και μια νέα ενεργειακή κρίση τον επόμενο χειμώνα, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Στις 25 Μαρτίου, μια εβδομάδα πριν από το τέλος της μεγάλης περιόδου απόσυρσης φυσικού αερίου στις 31 Μαρτίου, οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ ήταν γεμάτες κατά 59%, σύμφωνα με στοιχεία τηςGas Infrastructure Europe.

Παρόλο που ο όγκος των 100% γεμάτων χώρων αποθήκευσης αντιστοιχεί μόνο στο ένα τέταρτο περίπου της κατανάλωσης της ΕΕ κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων κατά την έναρξη της περιόδου αναπλήρωσης τον Απρίλιο θα διευκολύνουν την Ευρώπη να επιτύχει εκ των προτέρων, και πάλι, τον στόχο της να έχει πλήρη δυναμικότητα 90% έως την 1η Νοεμβρίου.

Το τρέχον έτος, ωστόσο, θα μπορούσε να είναι το τελευταίο για την προμήθεια από ρωσικό αγωγό μέσω της Ουκρανίας, καθώς η πολυετής συμφωνία διαμετακόμισης λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Τόσο η Ουκρανία όσο και η ΕΕ έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα παρατείνουν τη συμφωνία διαμετακόμισης, γεγονός που θέτει ορισμένα κεντροευρωπαϊκά μέλη της ΕΕ, όπως η Αυστρία και η Σλοβακία, στην πιο ευάλωτη θέση για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Η υπουργός Ενέργειας της Αυστρίας Λέονορ Γκεβέσλερ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Μόσχα, μεταξύ άλλων επιδιώκοντας να τερματίσει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία που έχει συνάψει ο ενεργειακός γίγανταςOMV με έδρα την Αυστρία με τηνGazprom.

«Ο στόχος μας είναι να εγκαταλείψουμε το ρωσικό φυσικό αέριο. Ως κυρίαρχη χώρα, δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την εξάρτηση - το μερίδιο των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία αυξάνεται αντί να μειώνεται», δήλωσε η Γκεβέσλερ.

Χάρη στην πλήρη αποθήκευση ενόψει του χειμώνα 2023/2024, τον ηπιότερο καιρό και τη σταθερή εισροή υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς φυσικού αερίου υποχώρησαν τον Φεβρουάριο σε χαμηλό τριών ετών - κάτω από τα επίπεδα πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να πέσουν έως και 6,70 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu) αυτό το καλοκαίρι χάρη σε έναν ήπιο χειμώνα και τα άφθονα αποθέματα φυσικού αερίου, ανέφερε ηWood Mackenzie σε έκθεσή της νωρίτερα αυτό το μήνα.

Έξι προβλέψεις αναλυτών που συγκεντρώθηκαν από τοReuters βλέπουν τα ολλανδικάfutures TTF, το σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σε ένα εύρος 31-40 δολαρίων (29-37,50 ευρώ) ανά μεγαβατώρα (MWh) για τον επόμενο χειμώνα. Αυτό συγκρίνεται με την τιμή της Τετάρτης που ήταν περίπου 29 δολάρια (26,87 ευρώ) ανάMWh για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Απριλίου (ισοδυναμεί με περίπου 8 δολάρια/MMBtu) και 33,87 δολάρια (31,32 ευρώ) ανάMWh για τον χειμώνα 2024/25.

Τελευταία τροποποίηση στις 28/03/2024 - 08:11