Mytilineos: H Standard and Poors αναβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα

Mytilineos: H Standard and Poors αναβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα
Eurokinissi
Πέμπτη, 18/01/2024 - 18:00

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Mytilineos προχώρησε η Standard and Poors.

Συγκεκριμένα ο όμιλος αναβαθμίστηκε "BB+" από "BB" και πλέον η Mytilineos βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα από δυο οίκους αξιολόγησης για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η S&P διατήρησε το "stable" outlook, που υποδηλώνει ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να παρουσιάζει κερδοφόρα ανάπτυξη.

Εξάλλου, κλειδί της αναβάθμισης από την S&P αποτέλεσε η ισχυρή κερδοφορία της Mytilineos, ενώ όπως σημειώνει ο οίκος η συμμετοχή του Asset Rotation Plan (εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων) στις δραστηριότητες της εταιρείας εξελίσσεται σε ισχυρό πλεονέκτημα

Όπως τονίζει ο οίκος αξιολόγησης η ισχυρή κερδοφορία του ομίλου για το 2023 καταδεικνύει ότι η προσθήκη των BOT projects (Building Operating Transfer), (πώληση έτοιμων φωτοβολταϊκών έργων που έχουν κατασκευαστεί και τεθεί σε λειτουργία) αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον μετασχηματισμό του χαρτοφυλακίου του στο μέλλον.

Η S&P προβλέπει ότι η κερδοφορία του ομίλου θα παραμείνει ισχυρή και το 2024, υποβοηθούμενη από τις ισχυρές επιδόσεις του ενεργειακού τομέα. Για τα EBITDA εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν στα 900 εκατ. - 1 δισ. για το 2023, από τα 854 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ για το 2024 τα τοποθετεί στα 1,0 δισ. ευρώ - 1,1 δισ. ευρώ.

O όμιλος έχει διαχωρίσει τις δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας και της μεταλλουργίας. Και οι δυο τομείς επέδειξαν ανθεκτικότητα το 2023, στηρίζοντας τα ισχυρά μεγέθη του ομίλου.

Συγκεκριμένο ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι η κερδοφορία στον τομέα της μεταλλουργίας θα διαμορφωθεί στα περίπου 250 εκατ. ευρώ για το 2023, σε επίπεδα ανάλογα της προηγούμενης χρήσης. Όπως σημειώνει, η κερδοφορία του ομίλου επωφελείται από τις κινήσεις hedging στο London Metal Exchange (LME) αλλά και από τον έλεγχο του κόστους.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, η S&P σημειώνει ότι οι επιδόσεις παραμένουν ισχυρές, με τον όμιλο να έχει εντάξει νέα ΒΟΤ projects, ενώ ταυτόχρονα το 2023 ολοκλήρωσε έναν αριθμό φωτοβολταϊκών πάρκων στα Βαλκάνια καθώς κι ένα στην Ισπανία. Ισχυρές είναι οι επιδόσεις και στην παραγωγή, προμήθεια και εμπορία ενέργειας, αλλά και στην προμήθεια φυσικού αερίου και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.