Το κοίτασμα «Αφροδίτη» και οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Το κοίτασμα «Αφροδίτη» και οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα
Πέμπτη, 07/12/2023 - 06:30

Μια εμβληματική συμφωνία, αυτή μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της Chevron για το κοίτασμα «Αφροδίτη» εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, βαίνει προς αναθεώρηση μετά από τέσσερα χρόνια.

Χθες έγινε γνωστό από την κυπριακή πλευρά πως έχει συμφωνηθεί η επικαιροποίηση του υφιστάμενου σχεδίου που συνομολογήθηκε το 2019. Όπως ξεκαθαρίσθηκε, υπάρχει συμφωνία για τα επόμενα βήματα, και τα δύο μέρη, μέσα από τις συγκλίσεις που προνοεί η συμφωνία προχωρούν στην επικαιροποίηση του υφιστάμενου σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής.

Η συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας και Noble Energy που επιτεύχθηκε το 2019, προβλέπει τη δημιουργία πλωτής μονάδας πάνω από το κοίτασμα «Αφροδίτη» για εξόρυξη και μεταφορά μέσω αγωγού στην Αίγυπτο. Η Chevron ως νέος διαχειριστής, αποζητά μείωση του κόστους του έργου και προτείνει αφαίρεση της πλωτής μονάδας και απευθείας μεταφορά στις εγκαταστάσεις της Shell στην Αίγυπτο.

Η Chevron ανέμενε από την Λευκωσία να απαντήσει επί της πρότασης της για απάλειψη της πλωτής μονάδας. Η κυπριακή κυβέρνηση αναλογιζόμενη το ασταθές περιβάλλον που δημιουργούν οι πολεμικές συρράξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, συναίνεσε στο αίτημα.

Η περίπτωση της Κύπρου και του κοιτάσματος «Αφροδίτη» είναι διδακτική για την Ελλάδα, όπου ακόμη διενεργούνται έρευνες για πιθανή εκμετάλλευση ενδεχόμενων κοιτασμάτων φυσικού αερίου με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) να εποπτεύει τη διαδικασία.

Οι εταιρείες Energean, Helleniq Energy και ExxonMobil που έχουν μισθώσει τα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της Κρήτης φέρονται να σταθμίζουν τα δεδομένα στο προσεχές χρονικό διάστημα και να λαμβάνουν τις σχετικές επενδυτικές αποφάσεις εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024. Τέλος, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων φέρεται να συζητά με την εταιρεία Energean για μια πιθανή εκτέλεση γεώτρησης στο χερσαίο μπλοκ των Ιωαννίνων εντός του 2024, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης της απόφασης των περιβαλλοντικών όρων.