Vitol Group: Μέρος της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει χαθεί οριστικά

Vitol Group: Μέρος της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει χαθεί οριστικά
Τετάρτη, 18/10/2023 - 12:02

Μέρος της χαμένης ευρωπαϊκής ζήτησης για φυσικό αέριο λόγω της ενεργειακής κρίσης και των τιμών ρεκόρ δεν θα μπορούσε ποτέ να επιστρέψει, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Vitol Group, Ράσελ Χάρντι, στο Energy Intelligence Forum στο Λονδίνο την Τρίτη.

«Για το φυσικό αέριο, η ζήτηση έχει πέσει κατακόρυφα στην Ευρώπη, με διψήφιες ποσοστιαίες μειώσεις. Αναμένουμε ότι μέρος της χαμένης ζήτησης θα είναι μόνιμο», δήλωσε ο Χάρντι στο φόρουμ.

«Το φυσικό αέριο και η ενέργεια είχαν μια τρομερή χρονιά για τη ζήτηση (πέρυσι) Και συνεχίζει να είναι πολύ δύσκολο στην Ευρώπη ... στη βιομηχανική πλευρά λόγω της ζημιάς τους τελευταίους μήνες από τις υψηλές τιμές», πρόσθεσε δήλωσε το ανώτατο στέλεχος του μεγαλύτερου ανεξάρτητου εμπόρου πετρελαίου στον κόσμο.

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι ένα μέρος αυτής της χαμένης ζήτησης θα παραμείνει χαμένο για πάντα», σύμφωνα με τον Χάρντι.

Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρουσιάζει πτωτική τάση το τελευταίο έτος εν μέσω μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, υψηλών τιμών πέρυσι και καταστροφής της ζήτησης από την επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας. Η ΕΕ έχει επίσης θέσει στόχο για τα κράτη μέλη να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου.

Η ευρωπαϊκή ζήτηση για φυσικό αέριο παρέμεινε κοντά στο κατώτατο σημείο των πενταετών εποχικών επιπέδων τον Αύγουστο, βοηθώντας τα αποθέματα να κλείσουν τον μήνα περίπου στο 93% των αποθεμάτων, όπως έδειξαν τη Δευτέρα τα στοιχεία της Κοινής Πρωτοβουλίας Δεδομένων Οργανισμών (JODI).

Η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν 12% χαμηλότερη το 2022 από τον μέσο όρο της περιόδου 2019-2021, λόγω της μειωμένης ζήτησης φυσικού αερίου από τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά, έγραψαν την περασμένη εβδομάδα ερευνητές της δεξαμενής σκέψης Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες.

Το 2023, η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εναλλακτικής παραγωγής ενέργειας βοήθησε με σημαντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και στον τομέα της ενέργειας.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν κατά 19% χαμηλότερη από τον μέσο όρο του 2019-21, με τη ζήτηση φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή να μειώνεται κατά 17%, ανέφερε το Bruegel.

Ενόψει του χειμώνα 2023/2024, οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν γεμάτοι κατά 98% στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Η Ευρώπη πέτυχε τον στόχο της να είναι γεμάτες οι αποθήκες κατά 90% έως τον Νοέμβριο, 1 μήνα νωρίτερα.