Φυσικό αέριο: Από τον Ιανουάριο οι αλλαγές στα τέλη σύνδεσης

Φυσικό αέριο: Από τον Ιανουάριο οι αλλαγές στα τέλη σύνδεσης
Τρίτη, 29/08/2023 - 06:54

Παραμένει έως το τέλος του έτους η έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου με τις όποιες αλλαγές να τοποθετούνται χρονικά για μετά το τέλος του έτους.

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων ενέκρινε την πρόταση του Διαχειριστή να διατηρηθούν σταθερές οι εκπτώσεις, δηλαδή η μηδενική χρέωση για το σύνολο σχεδόν των οικιακών αλλά και των εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών και για το 2023.

Η απομείωση των εκπτώσεων στα τέλη σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου θα έπρεπε ήδη να είχε ξεκινήσει από το 2022 για ορισμένους δήμους ωστόσο η ενεργειακή κρίση οδήγησε τον Διαχειριστή να ζητήσει την αναστολή αρχικά για το 2022 και στη συνέχεια και για το 2023.

Με βάση τον κανονισμό τιμολόγησης η έκπτωση στα Τέλη Σύνδεσης εγκρίνεται ανά Δήμο και βάσει της διείσδυσης του φυσικού αερίου στον εν λόγω Δήμο. Ειδικότερα και με βάση την αρχική πρόβλεψη, η οποία πάγωσε και δρομολογείται πλέον για το 2024, για τους Δήμους όπου η διείσδυση του φυσικού αερίου είναι μικρότερη ή ίση του 25%, δύναται να χορηγείται έως 100% έκπτωση στα Τέλη Σύνδεσης. Για τους Δήμους όπου η διείσδυση του φυσικού αερίου είναι μεγαλύτερη του 25% και μικρότερη ή ίση του 75%, δύναται να χορηγείται έκπτωση στα Τέλη Σύνδεσης ως ακολούθως, και με στόχο τη σταδιακή απομείωσή της όσο αυξάνεται ο βαθμός διείσδυσης: έκπτωση έως 90% το 2022, έκπτωση έως 80% το 2023, έκπτωση έως 70% το 2024, έκπτωση έως 60% το 2025, (γ) για τους Δήμους όπου η διείσδυση του φυσικού αερίου είναι μεγαλύτερη του 75%, δεν χορηγείται έκπτωση. Οπως αναφέρει η σχετική απόφαση για το 2023 , η ΡΑΑΕΥ εκτιμά ότι «οι συνέπειες της γεωπολιτικής κρίσης και των έκτακτων και δυσχερών συνθηκών που είχαν δημιουργηθεί στον ενεργειακό τομέα επηρεάζουν δυσμενώς τη δυνατότητα προσέλκυσης νέων τελικών πελατών το 2023, δεδομένης της δικαιολογημένης επιφυλακτικότητας των δυνητικών καταναλωτών φυσικού αερίου λόγω της οικονομικής δυσχέρειας και της αύξησης του κόστους κατασκευής ή τροποποίησης της εσωτερικής τους εγκατάστασης».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΡΑΑΕΥ αποδέχθηκε την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου, το οποίο θα ξεκινήσει από την 1 Ιανουαρίου 2024, όπως περιγράφεται στη σχετική απόφαση, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από τη Ρυθμιστική Αρχή.

Ετσι, το σύνολο των καταναλωτών η επιβάρυνση για τέλη σύνδεσης είναι μηδενική με τους κατοίκους της Αττικής να είναι ωφελημένοι καθώς το υψηλό ποσοστό διείσδυσης στο δίκτυο του φυσικού αερίου θα είχε μηδενικές εκπτώσεις άρα υψηλές χρεώσεις.

Με βάση την τιμολόγηση του Διαχειριστή, η μόνη βασική κατηγορία για την οποία ο οικιακός πελάτης θα πρέπει να πληρώσει, είναι οι συνδέσεις με riser (ανυψωτική στήλη) για τις οποίες η έκπτωση, από 50% ως 100%, κυμαίνεται ανάλογα με το πλήθος των μετρητών ανά στήλη.