Δαγούμας (ΡΑΕ): Η Ελλάδα αποδείχτηκε πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας

Δαγούμας (ΡΑΕ): Η Ελλάδα αποδείχτηκε πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας
Deltio Typou
Παρασκευή, 28/04/2023 - 17:02

«Η Ελλάδα αποδείχθηκε πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, κ. Θανάσης Δαγούμας, σε πάνελ για την ενεργειακή μετάβαση με τίτλο «Unfolding Energy Transition», στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στους Δελφούς μεταξύ 26 και 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Head of European Power, Bloomberg, κ. Ανδρέας Γκαντόλφο.

Ο Πρόεδρος της ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σημείωσε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης «η χώρα με τη συμβολή της ΡΑΕ κατάφερε να προωθήσει πολιτικές μέσω του μηχανισμού φορολόγησης υπερκερδών για να υποστηρίξει τους καταναλωτές και να υπάρχει κοινωνική συνοχή». Απαντώντας σχετικά με τους «πονοκεφάλους» που θα προκαλέσει η ενεργειακή μετάβαση τα επόμενα χρόνια στη ρυθμιστική αρχή, σημείωσε πως ένα από τα κρίσιμα ζητήματα «είναι αυτό της ευστάθειας του δικτύου στις νέες συνθήκες» αλλά και πως «πρόκληση θα είναι και το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας». Κάλεσε ακόμη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βελτιώσει το πλαίσιο λήψης αποφάσεων, ώστε να υπάρχουν τα εργαλεία «άμεσης αντιμετώπισης» των διαφόρων κρίσεων.

Ο κ. Γιάννης Γιαρέντης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης, σημείωσε από την πλευρά του πως «η ενεργειακή μετάβαση έπρεπε να ξεκινήσει δέκα χρόνια πριν», εξηγώντας πως βασικοί λόγοι που αυτό δεν συνέβη είναι «η μη κοινωνική αποδοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». Μίλησε παράλληλα για την αναγκαιότητα «να επανασχεδιαστεί – όσο δύσκολο και αν είναι – το ενεργειακό σύστημα όλης της Ευρώπης. Γιατί όλα, και τα δίκτυα, ήταν δομημένα να λειτουργούν με βάση ανθρακικές μονάδες». Ο ίδιος, αναγνώρισε «στρεβλώσεις», τις οποίες όπως ανέφερε «προσπαθούμε να διορθώσουμε με πίεση χρόνου, δηλαδή με νέες στρεβλώσεις» και τόνισε πως «αργήσαμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρέχουμε, γιατί θα βγούμε από τον “δρόμο”».