Morgan Stanley: Αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2023 κατά 36%

Morgan Stanley: Αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2023 κατά 36%
Πέμπτη, 23/02/2023 - 07:04

Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται τώρα να αυξηθεί κατά περίπου 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), έναντι της προηγούμενης πρόβλεψής της για 1,4 εκατομμύρια bpd,

Η Morgan Stanley αύξησε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, την εκτίμησή της για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για φέτος κατά περίπου 36%, επικαλούμενη την αυξανόμενη δυναμική στο άνοιγμα της Κίνας και την ανάκαμψη των αερομεταφορών, αλλά επισήμανε την υψηλότερη προσφορά από τη Ρωσία ως αντισταθμιστικό παράγοντα.

Σύμφωνα με το Reuters η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται τώρα να αυξηθεί κατά περίπου 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), έναντι της προηγούμενης πρόβλεψής της για 1,4 εκατομμύρια bpd, ανέφερε η τράπεζα σε σημείωμα της Τρίτης.

«Οι δείκτες κινητικότητας για την Κίνα, όπως η συμφόρηση, αυξάνονται σταθερά», ενώ «τα προγράμματα πτήσεων έχουν σταθεροποιήσει τις προοπτικές για τη ζήτηση καυσίμων αεροσκαφών», ανέφερε η τράπεζα.

Ωστόσο, η προσφορά από τη Ρωσία ήταν ισχυρότερη από το αναμενόμενο, οδηγώντας σε ελαφρώς μικρότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως έλλειμμα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σημειώνουν αναλυτές της τράπεζας, μειώνοντας την πρόβλεψή τους για την τιμή του πετρελαίου Brent για εκείνη την περίοδο στα 90-100 δολάρια το βαρέλι από 100 δολάρια -110 προηγουμένως.

«Προηγουμένως υπολογίσαμε μια πτώση ~1 mb/d σε ετήσια βάση το 2023, την οποία μετριάζουμε σε 0,4 mb/d», υπογράμμισε η τράπεζα, αναφερόμενη στις προοπτικές της ρωσικής παραγωγής σε εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Goldman Sachs μείωσε την πρόβλεψή της για τις τιμές Brent για το 2023 και αύξησε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια προσφορά για το 2023 και το 2024, με τη Ρωσία, το Καζακστάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν τις πιο αξιοσημείωτες ανοδικές προσαρμογές.

Ωστόσο, η Goldman σημείωσε επίσης ότι μια αύξηση κατά 1,1 εκατ. bpd της κινεζικής ζήτησης φέτος θα ωθήσει τις αγορές πετρελαίου σε έλλειμμα τον Ιούνιο.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη, με το πετρέλαιο αναφοράς Brent να διαπραγματεύεται γύρω στα 82,75 δολάρια το βαρέλι λόγω των ανησυχιών για τον αντίκτυπο των υψηλότερων συμφερόντων των ΗΠΑ στην οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση καυσίμων. Ωστόσο, οι προσδοκίες για στενότερες παγκόσμιες προμήθειες και την αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα μείωσαν τη συνολική αδυναμία των τιμών.