«Ζαλίζουν» τα κέρδη της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου

«Ζαλίζουν» τα κέρδη της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου
Τετάρτη, 15/02/2023 - 06:37

Μόνο οι έξι μεγαλύτεροι διεθνείς πετρελαϊκοί όμιλοι κατέγραψαν καθαρά κέρδη έως και 219 δισ. δολάρια για το 2022, ένα νέο ρεκόρ.

Τα συνολικά έσοδα της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σε σχεδόν 4 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, από 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), κατά τη διάρκεια συνεδρίου την Τρίτη.

Παρά τα κέρδη ρεκόρ της βιομηχανίας, οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, ιδίως αυτές της Μέσης Ανατολής, πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται για τη διαφοροποίηση των οικονομιών τους, δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΟΕ μέσω βιντεοκλήσης σε ένα ενεργειακό συνέδριο, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Δεν μπορείτε πλέον να διοικήσετε μια χώρα της οποίας η οικονομία εξαρτάται κατά 90% από τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, διότι η ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί», δήλωσε ο Μπιρόλ.

Η επόμενη σύνοδος κορυφής για το κλίμα, η COP28, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι, «θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εξαιρετικό ορόσημο για να αλλάξει το πεπρωμένο των χωρών της Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΟΕ, ενός από τους διεθνείς οργανισμούς που υποστηρίζουν πιο ενεργά την ενεργειακή μετάβαση.

Ο διορισμένος πρόεδρος της διάσκεψης COP28 είναι ο Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, ο διευθύνων σύμβουλος της Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), η οποία αντλεί σχεδόν όλο το πετρέλαιο σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ισχυρά μέλη του ΟΠΕΚ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Μοιράζοντας στο Twitter ένα infographic του ΔΟΕ με τα κέρδη της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου για το 2022, ο Birol δήλωσε αυτό το Σαββατοκύριακο ότι «ο τομέας έχει μια μοναδική ευκαιρία να επενδύσει ένα σημαντικό κομμάτι από αυτά σε μεταβάσεις καθαρής ενέργειας, ειδικά στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες».

Μόνο οι έξι μεγαλύτεροι διεθνείς πετρελαϊκοί όμιλοι κατέγραψαν καθαρά κέρδη έως και 219 δισ. δολάρια για το 2022, ένα νέο ρεκόρ.

Καθεμία από τις Exxon, Chevron, BP, Shell, Equinor και TotalEnergies ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για το περασμένο έτος, διπλασιάζοντας τα συνδυασμένα καθαρά κέρδη τους από το 2021 και εγγράφοντας την καλύτερη χρονιά όλων των εποχών για το Big Oil. Τα κέρδη εκτινάχθηκαν από τα περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια που έκλεισαν για το 2021, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έκαναν άλμα πέρυσι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι μεγάλες εταιρείες αύξησαν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για πετρέλαιο και την περιορισμένη παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.