Οικονόμου: Οριζόντια μέτρα στην ενέργεια - Αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης, έρχεται fuel pass 3

Οικονόμου: Οριζόντια μέτρα στην ενέργεια - Αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης, έρχεται fuel pass 3
Δευτέρα, 05/09/2022 - 10:39

Τα μέτρα για την ενέργεια θα είναι συνεχή και θα στοχεύουν σε όλες τις συνέπειες που δημιουργεί η ακρίβεια. Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια έχουμε μέτρα οριζόντια. Σε ό,τι αφορά στα καύσιμα, τρέχει το Fuel Pass 2. Θα δούμε με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα κι εκεί. Σε ό,τι αφορά στο επίδομα θέρμανσης, κάθε χρόνο, διατίθενται περισσότερα χρήματα και διευρύνεται η περίμετρος. Και φέτος δεν θα μπορεί να είναι διαφορετικά.

Έχουμε αποδείξει ότι καταλαβαίνουμε τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κόσμου και ανταποκρινόμαστε σε αυτό. Αγωνία της πολιτικής μας είναι αποτελεσματικά και ουσιαστικά να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας, κυρίως εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, τόνισε κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στον Γ. Αυτιά.

Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι το Χειμώνα που έρχεται θα δοκιμαστούν ακόμα περισσότερο οι αντοχές του κόσμου, είπε ο κ. Οικονόμου. Αυτό δεν μπορεί να το προσπερνά κανείς. Χρειάζεται να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και να βρίσκει απαντήσεις. Οι εισαγόμενες κρίσεις απειλούν την καθημερινότητα και το βιοτικό επίπεδο όλης της κοινωνίας, περισσότερο των πιο ευάλωτων. Άρα, δεν πρέπει να μένουμε στις διαπιστώσεις. Καθήκον της πολιτικής είναι να βρίσκει τρόπους και απαντήσεις, να βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη.

Η Κυβέρνηση αναζητά λύσεις, στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών αντοχών. Τα αρμόδια Υπουργεία θα αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα που υπάρχει, θα δουν ιδέες που ενδεχομένως έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία αλλού, τηρουμένων των συνθηκών και των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής αγοράς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Η Κυβέρνησή μας, έχοντας πλήρη ενσυναίσθηση των ζητημάτων, της αγωνίας, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος, θα αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να περάσουμε με το μικρότερο δυνατό «αποτύπωμα» την περίοδο που έχουμε μπροστά μας.

Κάθε περιθώριο που δημιουργεί η πολιτική μας γυρνάει πίσω, ως μέρισμα, στην κοινωνία και σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Υπάρχουν ανάγκες που είναι ανελαστικές. Το να μετακινηθεί κάποιος να πάει στη δουλειά του, το να καταναλώσει ηλεκτρική ενέργεια και ρεύμα για να φάει, να ζεσταθεί, να ζήσει με αξιοπρέπεια, είναι ανάγκες οι οποίες είναι ανελαστικές. Έχει αποδείξει η Κυβέρνηση με πολύ σώφρονα, συνετό και αποτελεσματικό τρόπο, ότι αντιλαμβάνεται τις ανάγκες αυτές και χωρίς ιδεολογήματα, αλλά με πρακτική πολιτική, φέρνει αποτελέσματα.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ., όπως και όλες οι κινήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και θα ολοκληρωθούν με καλά ζυγισμένα μέτρα, έχουν δύο κατευθύνσεις: Πρώτα από όλα, πολύ ουσιαστικές απαντήσεις σε αυτά που περιμένει ο κόσμος να ακούσει ενόψει μιας πολύ δύσκολης περιόδου. Και μέτρα πιο μόνιμου χαρακτήρα, γιατί μια Κυβέρνηση και μια πολιτική αυτό που πρέπει να κάνει είναι να διαμορφώνει και έναν ορίζοντα με σταθερές, για να ξέρει ο άλλος πώς θα κινηθεί.

Έχει γίνει πολύ σπουδαία δουλειά στο κομμάτι των αστικών συγκοινωνιών και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, το προηγούμενο διάστημα. Προφανώς, οτιδήποτε μπορεί να γίνει για να ενισχύσει τον κόσμο να τις αξιοποιεί ακόμα περισσότερο, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Με το μηχανισμό που εφαρμόζουμε, έξι εκατομμύρια σπίτια, πληρώνουν 94% λιγότερο αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, εξαιτίας του μοντέλου τιμολόγησης που εφαρμόζει η Ελληνική Κυβέρνηση. Και βεβαίως υπάρχουν μειώσεις σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες, σε αγρότες. Οι προτάσεις Μητσοτάκη, που, έστω και με καθυστέρηση, δείχνουν να υιοθετούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, είναι μία πάρα πολύ γενναία κίνηση που θα έρθει να ενισχύσει και το δικό μας εθνικό σχέδιο, αλλά και την προσπάθεια όλων των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών, για να αντιμετωπίσουμε ένα ζήτημα που δεν είναι ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό. Η ενεργειακή κρίση έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με την πανδημία. Είναι εξωγενής, εισάγεται, δεν παρήχθη εδώ. Δημιουργεί οικονομικές συνέπειες πάρα πολύ σημαντικές, όπως και η πανδημία. Και άρα, χρειάζεται οικονομικά μέτρα και στήριξη και ευρωπαϊκά, όπως έγινε και με την πανδημία.

Τελευταία τροποποίηση στις 05/09/2022 - 11:31