Βουλγαρία: Καμία εμπλοκή στη διασύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα

Βουλγαρία: Καμία εμπλοκή στη διασύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα
Unsplash
Τρίτη, 16/08/2022 - 17:18

Προχωρά κανονικά η διασύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, παρά τα σχετικά δημοσιεύματα που υποστήριζαν το αντίθετο.

Πριν από λίγες ημέρες το βουλγαρικό υπουργείο Ενέργειας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το «γραφείου του Προέδρου Radev μπλοκάρει τη διασύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Rosen Hristov ουδέποτε «ακύρωσε τους διορισμούς στην "ICGB" ενώ «δεν υπάρχει ούτε σχετική εντολή ούτε σχετική πρωτοκολλημένη απόφαση».

«Η σχετική άρνηση προέρχεται από τον Οργανισμό Μητρώου και αιτιολογείται από προδιαγραφές που πρέπει να τηρηθούν. Μεταξύ αυτών είναι οι ανεκπλήρωτες διοικητικές απαιτήσεις και τα ανεπαρκή υποχρεωτικά έγγραφα, όπως η απόφαση των εθνικών ρυθμιστικών αρχών για την έγκριση των αποφάσεων που λαμβάνονται. Στις διατάξεις περιλαμβάνεται επίσης η άρση των κραυγαλέων ορθογραφικών λαθών στην ορθογραφία του ονόματος του νέου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.καταχώρησης προετοιμάστηκαν και υποβλήθηκαν στις 29.07.2022» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ακόμη πως τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, «έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η διαφοροποίηση αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την ενεργειακή στρατηγική της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας».

«Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας όχι μόνο δεν μπλοκάρει τη νέα σύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα, αλλά -αντίθετα- επενδύει όλους τους πόρους για την ταχεία εξάλειψη των πολλών ελλείψεων και παρατηρήσεων που κληρονομήσαμε» σημειώνεται ακόμη.

Το επίμαχο δημοσίευμα του Kapital, ανέφερε ότι «η σύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα, η οποία αναμενόταν να αποτελέσει τη δίοδο μεταφοράς φθηνού αζέρικου φυσικού αερίου και άλλων εναλλακτικών προμηθειών, δεν θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει μάλιστα ο κίνδυνος να μην ξεκινήσει καθόλου τους επόμενους μήνες».