Η Gazprom «κόβει» το φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 1 λόγω «ανωτέρας βίας»

Η Gazprom «κόβει» το φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 1 λόγω «ανωτέρας βίας»
Unplash
Δευτέρα, 18/07/2022 - 17:02

Κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 η ρωσική Gazprom για λόγους «ανωτέρας βίας» κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην αγορά ενέργειας.

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το Reuters η ρωσική Gazprom επικαλέστηκε "ανωτέρα βία" σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σε τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη της, από τις 14 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την επιστολή, η Gazprom δεν μπορεί να εκπληρώσει τις εφοδιαστικές της υποχρεώσεις λόγω "έκτακτων" περιστάσεων εκτός του ελέγχου της.

Εμπορική πηγή δήλωσε ότι η επιστολή αφορά προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, προς τη Γερμανία, ενώ ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός δεν έχει σχολιάσει ακόμα την είδηση.

Η επίκληση ανωτέρας βίας, που χρησιμοποιείται όταν μια επιχείρηση πλήττεται από μια κατάσταση εκτός του ελέγχου της, είναι πιθανό να κλιμακώσει την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, έχει θέσει ως στόχο να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, αλλά προς το παρόν θέλει να συνεχιστεί ο εφοδιασμός της, καθώς προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια.

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου έχουν μειωθεί μέσω σημαντικών οδών, μεταξύ άλλων μέσω Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, αλλά και μέσω του Nord Stream 1.