Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου δείχνουν «καυτό καλοκαίρι»

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου δείχνουν «καυτό καλοκαίρι»
Τρίτη, 07/06/2022 - 12:10

Η Natural Gas Intelligence (NGI) επικαλείται τον αναλυτή της EBW Eli Rubin, ο οποίος σε σημείωμά του προς τους πελάτες του αναφέρει ότι ένα «καυτό καλοκαίρι με καύσωνα» είναι ο πρώτος και κυριότερος από τους φόβους.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο έφθασαν σε υψηλό 13 ετών λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών που θα σημειωθούν την επόμενη εβδομάδα σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής.

Τη Δευτέρα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο Henry Hub σημείωσαν άνοδο σχεδόν 10% σε υψηλό 13 ετών.

Ένας βασικός λόγος για την ξαφνική άνοδο είναι η ζέστη, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά στα μέσα του μήνα, με την παραγωγή να μειώνεται και τη ζήτηση να απειλεί να ξεπεράσει την προσφορά.

Η Natural Gas Intelligence (NGI) επικαλείται τον αναλυτή της EBW Eli Rubin, ο οποίος σε σημείωμά του προς τους πελάτες του αναφέρει ότι ένα «καυτό καλοκαίρι με καύσωνα» είναι ο πρώτος και κυριότερος από τους φόβους. Ο Rubin δήλωσε ότι η αυξανόμενη ζήτηση φυσικού αερίου για ψύξη τις επόμενες εβδομάδες «θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα ακόμη σημαντικό ράλι στα μελλοντικά συμβόλαια του Nymex μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού».

Στο Τέξας, ειδικότερα, αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση για φυσικό αέριο σε ιστορικό ρεκόρ αυτή την εβδομάδα -ακόμα και πριν ξεκινήσει το πιο ζεστό μέρος του καλοκαιριού.

Επίσης, τα προθεσμιακά συμβόλαια του φυσικού αερίου οδηγούνται προς τα πάνω λόγω της αυξανόμενης ζήτησης, της μειωμένης παραγωγής και της ραγδαίας αύξησης των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την αμερικανική ακτή του Κόλπου, εκτρέποντας τις εγχώριες προμήθειες.

Στις προοπτικές της για το 2022 που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Μαΐου, η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας (FERC) προέβλεψε ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει την προσφορά αυτό το καλοκαίρι. Όπως αναφέρει η NGI, η FERC βλέπει την παραγωγή ξηρού φυσικού αερίου στις ΗΠΑ να αυξάνεται κατά 3,4% κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε σύγκριση με την προβλεπόμενη αύξηση της κατανάλωσης κατά 4,8% κατά την ίδια περίοδο.

Κατά τη χειμερινή περίοδο από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022, 2.264 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου αποσύρθηκαν από τις αποθήκες των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας (EIA). Η απόσυρση αυτή είναι κατά 10% υψηλότερη από τον προηγούμενο μέσο όρο της πενταετίας. Ήδη αυτόν τον χειμώνα, η ζήτηση φυσικού αερίου στις ΗΠΑ ξεπέρασε την προσφορά κατά 14,9 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως.