Επιστολή ΕΣΠΑΒ στο ΥΠΕΝ για τη στήριξη του κλάδου των μονάδων βιοαερίου

Επιστολή ΕΣΠΑΒ στο ΥΠΕΝ για τη στήριξη του κλάδου των μονάδων βιοαερίου
Eurokinissi
Παρασκευή, 03/06/2022 - 19:36

Την ανάγκη στήριξης του κλάδου των μονάδων βιοαερίου επισημαίνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου (ΕΣΠΑΒ) σε επιστολή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως επισημαίνεται, ο κλάδος δέχεται σοβαρό πλήγμα από την ευρύτερη κρίση στον ενεργειακό και αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και πλέον παρουσιάζει ζήτημα βιωσιμότητας. Η αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 30% που αφορά στις ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας, διακίνησης των πρώτων υλών και ανάλωσης ενέργειας, έχει δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα στον τομέα που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την λειτουργία των μονάδων.

Στο αίτημα στήριξης του κλάδου, ο ΕΣΠΑΒ επισημαίνει τα οφέλη από την συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργία των μονάδων βιοαερίου και ειδικότερα στα εξής:

• Τροφοδοτούν με συνεχή ροή ηλεκτρικής ενέργειας το δίκτυο, συμβάλλοντας στη σταθερότητα του συστήματος διανομής και κατά συνέπεια μειώνοντας την ανάγκη κατανάλωσης φυσικού αερίου.

• Εφαρμόζουν στη πράξη τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και ανακουφίζουν περιβαλλοντικά τις περιοχές που εγκαθίστανται μέσα από την λειτουργία τους, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων από τις οποίες λαμβάνουν πρώτες ύλες (κτηνοτροφικές μονάδες, βιομηχανίες τροφίμων, αγροτικός τομέας). Επίσης, το υπόλειμμα που διαθέτουν μετά από την αναερόβια χώνευση το διαθέτουν σε καλλιεργούμενες εκτάσεις πλησίον του σταθμού, αναβαθμίζοντας τα εδάφη, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης χημικών λιπασμάτων, αυξάνοντας την απόδοση των καλλιεργειών.

• Έχουν συνεχή λειτουργία, σε 24ωρη βάση, απασχολώντας σημαντικό αριθμό μόνιμου επιστημονικού και εργατικού δυναμικού (άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας) και συνεπώς δεν πρέπει να συγχέονται και να συγκρίνονται με τις υπόλοιπες ΑΠΕ.

• Αποτελούν τον φορέα παραγωγής βιομεθανίου, το οποίο αποτελεί παράγωγο της βιοαερίου, που αναμένεται να συμβάλλει στη σημαντική μείωση, έως και 15%, της εξάρτησης της Ελλάδας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Το βιομεθάνιο είναι σήμερα η μεγάλη προτεραιότητα της Ευρώπης για την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο.