Επίκαιρη ερώτηση Ζαμπάρας: Καμία στήριξη στις Ενεργειακές Κοινότητες

Επίκαιρη ερώτηση Ζαμπάρας: Καμία στήριξη στις Ενεργειακές Κοινότητες
Τρίτη, 20/02/2024 - 09:17

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Καμία στήριξη στις Ενεργειακές Κοινότητες»

Η κυβέρνηση της ΝΔ εδώ και πέντε έτη συστηματικά αγνοεί και υποβιβάζει τις Ενεργειακές Κοινότητες, οι οποίες θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (Ν.4513/2028), και τα έργα αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης. Με το Ν. 4643/2019 (άρθρο 44) και την Υπουργική Απόφαση ΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/28857/1083 ουσιαστικά αφαιρέσατε από τις ΕΚΟΙΝ την προτεραιότητα εξέτασης όρων σύνδεσης. Με το Ν. 4759/2020 επιβάλατε την ένταξη όλων των ΕΚΟΙΝ σε διαγωνιστικές διαδικασίες με ασφυκτικές προθεσμίες, δυσμενέστερες σε σχέση με τα υπόλοιπα έργα ΑΠΕ.

Με τον ίδιο Νόμο επιβάλατε διατάξεις τιμωρητικού χαρακτήρα, ζητώντας αναδρομικά την αλλαγή της σύνθεσης των ΕΚΟΙΝ και ενώ η Οδηγία 2018/2001 αναφέρεται για μέτρα στήριξης της αυτοπαραγωγής και των ενεργειακών κοινοτήτων.

Βάσει του άρθρου 21 της Οδηγίας, οι αυτοκαταναλωτές ενέργειας από ΑΠΕ οφείλουν να λαμβάνουν αμοιβή για την αυτοπαραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ που διοχετεύουν στο δίκτυο. Επιπλέον, βάσει του άρθρου 22, η Ελλάδα οφείλει να παρέχει ευνοϊκό πλαίσιο για την προώθηση και τη διευκόλυνση της ανάπτυξης ενεργειακών κοινοτήτων.

Αντιθέτως, επί δικής σας κυβέρνησης οργανώσεις καταναλωτών αναφέρουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα οι ενεργειακές κοινότητες και τα μέλη τους σε εθνικό επίπεδο, ως καταναλωτές, από τη μη εφαρμογή του μοντέλου του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού που οδηγεί στον εγκλωβισμό των μελών-καταναλωτών και στη μη βιωσιμότητα ων ενεργειακών κοινοτήτων. Υπάρχουν πολλές καταγγελίες για μη τήρηση των όρων από τους προμηθευτές ενέργειας και για την ελλιπή επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ και άλλους προμηθευτές ενέργειας.

Στη δυτική Ελλάδα, για παράδειγμα, 12 δήμοι (300.000 πολίτες ωφελούνται), 30 ΤΟΕΒ (140.000 αγρότες με δωρεάν ενέργεια στις καλλιέργειες τους) και 7.000 ευάλωτα νοικοκυριά περιμένουν όρους σύνδεσης ένα χρόνο τουλάχιστον για να εκτελέσουν το έργο τους και να έχουν πραγματικά δωρεάν ενέργεια και δικό τους δημόσιο έργο, ζημιώνοντάς τους εκατομμύρια κάθε χρόνο αφού είναι σε ισχύ η υπουργική απόφαση, η οποία δίνει προτεραιότητα σε ιδιώτες και όχι σε ενεργειακές κοινότητες ΟΤΑ και οργανισμών κοινής ωφέλειας (ΤΟΕΒ ΔΕΥΑ).

Μια υπουργική απόφαση που ουσιαστικά δεν επιτρέπει ούτε καν την εξέταση των αιτημάτων για διασύνδεση έργων εικονικού συμψηφισμού στον ΑΔΜΗΕ.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1) Θα προχωρήσει άμεσα στην προτεραιοποίηση, στην διευκόλυνση και στην σύνδεση με το δίκτυο των έργων των Ενεργειακών Κοινοτήτων;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ