Σ. Φάμελλος: Προτεραιότητα η στήριξη των δήμων και όχι η επιβάρυνσή τους με την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ

Σ. Φάμελλος: Προτεραιότητα η στήριξη των δήμων και όχι η επιβάρυνσή τους με την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ
Τρίτη, 16/01/2024 - 10:01

Επίσκεψη του Προέδρου ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σ. Φάμελλου, στη νεοεκλεγείσα Δήμαρχο Λαγκαδά

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πιστεύει στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα των Δήμων οι οποίοι αποτελούν κύτταρα ανάπτυξης και αποκέντρωσης στηρίζοντας την κοινωνική πραγματικότητα και τον αναπτυξιακό προγραμματισμό. Οι προκλήσεις που έχει μπροστά της η αυτοδιοίκηση είναι πολλές και κρίσιμες και εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα την στηρίξουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στις δίκαιες διεκδικήσεις της. Και προφανώς η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει άμεσα με τη στήριξη των δήμων με προσωπικό και με πόρους, διότι με τις επιλογές της, όπως πρόσφατα με το φόρο ταφής, έχει μειώσει τους πόρους που έχουν οι δήμοι και έχει μεταφέρει μεγάλο κόστος στα δημοτικά τέλη. Και φυσικά σε πρώτη προτεραιότητα θα βάλουμε και την υπεράσπιση του δημοτικού χαρακτήρα των υπηρεσιών ύδρευσης αποχέτευσης που η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο για ενοποίηση και ιδιωτικοποίηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος κατά την εθιμοτυπική επίσκεψη του στη νεοκλεγείσα Δήμαρχο Λαγκαδά, Νίκη Ανδρεάδου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν σοβαρά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή με κυριότερα τα παρακάτω:

  • Τα οικονομικά του Δήμου και η μεγάλη επιβάρυνση των δημοτικών τελών από το τέλος ταφής απορριμμάτων, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, σε αντίθεση με την εισφορά κυκλικής οικονομίας που είχε νομοθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και θα ενίσχυε την ανακύκλωση κάθε δήμου.
  • Η έλλειψη βασικών υποδομών στο Δήμο με κυριότερες αυτές των σχολικών κτιρίων που επείγουν εφόσον σχολικά κτίρια του δήμου δε λειτουργούν λόγω στατικής επάρκειας αλλά και του δικτύου ύδρευσης που τα προβλήματά του οδηγούν σε πολλές διακοπές ύδρευσης αλλά και της αγροτικής οδοποιίας.
  • Το θέμα της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Μαυροράχη που χωροθέτησε παράτυπα στην περιοχή η κυβέρνηση της ΝΔ, εντός της ζώνης προστασίας της λίμνης Κορώνειας και εναντίον της οποίας υπάρχουν δύο προσφυγές από τον Δήμο και τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμη εξετασθεί από το ΣτΕ.
  • Το θεσμικό πλαίσιο των προστατευόμενων περιοχών του Δήμου Λαγκαδά, όπου επίκειται η δημοσίευση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που αφορά την περιοχή της Κορώνειας. Σημειώθηκε ότι απαιτείται μία εκτεταμένη δράση διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα μάλιστα όταν υπάρχει η χωροθέτηση της ΜΕΑ στην Μαυροράχη που εμπίπτει εντός της προστατευόμενης περιοχής.
  • Το σχέδιο συνένωσης και ιδιωτικοποίησης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) που προωθεί η κυβέρνηση και για το οποίο ο Δήμος Λαγκαδά έχει ήδη δηλώσει την αντίθεσή του και έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες με άλλους γειτονικούς ΟΤΑ.
  • Τα σοβαρά προβλήματα στην ανακύκλωση με την έλλειψη υποδομών αλλά και η σκανδαλώδης διαχείριση πόρων στις υποδομές ανακύκλωσης που έχει εντοπίσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ για εξοπλισμό που δεν έχει απόδοση, ενώ από του δήμους λείπει ο εξοπλισμός και οι κάδοι ανακύκλωσης.
  • Το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης συγκοινωνιακής σύνδεσης περιοχών του δήμου, που δημιουργεί πρόβλημα στην εργασία και στην τοπική ανάπτυξη αλλά και στο δημογραφικό και στην κοινωνική συνοχή.
  • Πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή του δήμου Λαγκαδά όπως ο κόμβος της Εγνατίας Οδού που δεν υπάρχει, τα διόδια που επιβαρύνουν άδικα τους κατοίκους για τις εσωτερικές και καθημερινές τους μετακινήσεις, η περιβαλλοντική αναβάθμιση της λίμνης Κορώνειας που έχει "παγώσει” εδώ και 4 χρόνια, τα έργα του προγράμματος Τρίτση, οι υποδομές αποχέτευσης που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε σε κατάλογο προτεραιότητας της ΕΕ, κλπ.

Από την πλευρά του προέδρου της ΚΟ επιβεβαιώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσα και έξω από τη Βουλή θα στηρίξει τις διεκδικήσεις της νέας δημοτικής αρχής προς όφελος των πολιτών του Δήμου Λαγκαδά. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός του Σ. Φάμελλου και της Δημάρχου Λαγκαδά Νίκης Ανδρεάδου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού και Διοικητικών Υπηρεσιών Σταύρος Μπάσιας και αντιπροσωπεία από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από τη Β’ Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης και τις τοπικές οργανώσεις μελών.​