Στην Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος η κλιματική ατζέντα της ΕΕ – Παρουσία Σκυλακάκη

Στην Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος η κλιματική ατζέντα της ΕΕ – Παρουσία Σκυλακάκη
Πέμπτη, 11/01/2024 - 07:05

Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, προκειμένου να μετάσχει στην Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος.

Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί στις 15 Ιανουαρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, προκειμένου να μετάσχει στην Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος. Τον κ. Σκυλακάκη θα συνοδεύσει ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρος Βαρελίδης.

Η Άτυπη Σύνοδος των υπουργών Περιβάλλοντος θα επικεντρωθεί στην ατζέντα της βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, που εστιάζει στην προσαρμογή και ανθεκτικότητα, στην κυκλική οικονομία και στη δίκαιη μετάβαση.

Ως φορέας χάραξης πολιτικών, το Συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος είναι αρμόδιο να θεσπίζει, από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φιλόδοξη περιβαλλοντική νομοθεσία που προστατεύει τους φυσικούς οικοτόπους, διατηρεί καθαρό τον αέρα και το νερό, εξασφαλίζει την αποτελεσματική διάθεση των αποβλήτων, βελτιώνει τις γνώσεις σχετικά με τις τοξικές χημικές ουσίες και βοηθά τις επιχειρήσεις να κινηθούν προς την κατεύθυνση της βιώσιμης οικονομίας.

Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος απαρτίζεται από υπουργούς αρμόδιους για θέματα που αφορούν ειδικά το περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπείται στις συνόδους από τους Επίτροπους που είναι αρμόδιοι για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα.

Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος πραγματοποιεί κατά κανόνα τέσσερις συνόδους ετησίως. Φροντίζει να λαμβάνονται δεόντως υπόψη οι περιβαλλοντικές πτυχές σε άλλες πολιτικές της ΕΕ, όπως τις πολιτικές που αφορούν τη βιομηχανία, τη γεωργία, τις μεταφορές, την ενέργεια και τις υπηρεσίες.

Σε διεθνές επίπεδο, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι οι διεθνείς συμφωνίες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή απηχούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο επιφορτίζεται με την προετοιμασία των θέσεων της ΕΕ σε διεθνείς διασκέψεις και διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή.