Σκυλακάκης: Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών επέλεξε το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος

Σκυλακάκης: Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών επέλεξε το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος
Τρίτη, 09/01/2024 - 09:07
  • Δεν υπάρχουν χρωματιστά τιμολόγια και στο φυσικό αέριο, επειδή η συγκεκριμένη αγορά είναι πολύ λιγότερο δύσκολη και σύνθετη από την αγορά του ηλεκτρισμού.
  • Όλα τα αυθαίρετα που θα κτίζονται από τούδε και στο εξής θα κατεδαφίζονται.

Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών επέλεξε το πράσινο τιμολόγιο ρεύματος, ενώ ο μεγάλος όγκος των τιμολογίων είναι με πολύ καλές τιμές, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV.

«Όλη την περίοδο πριν το πράσινο τιμολόγιο, οι πολίτες δεν ήξεραν ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος. Υπάρχουν 130 διαφορετικά τιμολόγια, τα οποία έχουν το καθένα τα δικά του χαρακτηριστικά. Σήμερα έχουμε το πράσινο τιμολόγιο που βλέπουμε με μεγάλη σαφήνεια. Πια δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα να μην λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Οι επιχειρήσεις, εάν το περιβάλλον τους επιτρέπει να έχουν μεγαλύτερο κέρδος, θα το κάνουν. Είναι δική μας δουλειά, της Πολιτείας, να εξασφαλίζει τον ανταγωνισμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος.

«Έχουμε πολύ καλά και σταθερά τιμολόγια (μπλε), με 14,9. Τα θέματα των τιμών ιδίως σε ένα αγαθό που κατά βάση είναι παίζει ρόλο η τιμή, εμείς κάναμε τη μεταρρύθμιση και ξεκαθάρισε το ποιος είναι ο φθηνότερος. Μας έτυχε και μια καλή συγκυρία στις τιμές φυσικού αερίου διεθνώς κι ένας ήπιος χειμώνας λόγω κλιματικής αλλαγής και για αυτό το λόγο έχουμε πάρα πολύ καλές τιμές σε σχέση με πέρσι στις αρχές του χρόνου».

Για το εάν θα υπάρξει επιδότηση από το κράτος σε περίπτωση ανόδου των τιμών, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε: «Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω κάποιο κύμα αυξήσεων των τιμών να έρχεται, διότι οι αποθήκες της Ευρώπης είναι πολύ γεμάτες, θα μείνουν γεμάτες σε μεγάλο βαθμό και μετά το χειμώνα. Δεύτερον, οι επενδύσεις στο φυσικό αέριο με καινούργια FSRU, και στην παραγωγή και στα terminals έχουν προχωρήσει πολύ, κι επίσης και οι Ρώσοι προσπαθούν να πουλήσουν το φυσικό αέριο τους και μέσω LNG και το έχουν διοχετεύσει στη διεθνή αγορά. Έχουμε μια συγκυρία που δεν μας δείχνει ότι θα έχουμε εξαιρετικά μεγάλες αυξήσεις. Συν εμείς συνεχίζουμε και βάζουμε ανανεώσιμες, που είναι πολύ φθηνότερες από τον λιγνίτη ή το φυσικό αέριο».

Ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε και γιατί δεν υπάρχουν χρωματιστά τιμολόγια και στο φυσικό αέριο: «Η αγορά του φυσικού αερίου είναι πολύ λιγότερο δύσκολη και σύνθετη από την αγορά του ηλεκτρισμού. Είναι πιο μεσομακροπρόθεσμη. Ο ηλεκτρισμός διαμορφώνει την τιμή του ανά ώρα. Και αυτό απαιτεί πολύ μεγάλη διαφάνεια».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο που έρχεται σήμερα στην Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι: «Το νομοσχέδιο έχει μια ολόκληρη πολεοδομική μεταρρύθμιση», είπε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι η μεγάλη αλλαγή είναι ότι αλλάζουμε τον τρόπο που θα αντιμετωπίζονται τα αυθαίρετα, εξασφαλίζοντας ότι το σύνολο των αυθαιρέτων που θα κτίζονται από τούδε και στο εξής θα κατεδαφίζονται».

Ο λόγος για ο,τιδήποτε αυθαίρετο φαίνεται από ψηλά: θα υπάρχει καταγραφή με δορυφορικές φωτογραφίες, αεροφωτογραφίες και με drones σε περιοχές που καταγράφονται πολλά φαινόμενα.

Η αυθαιρεσία, είτε μικρή, είτε μεγάλη, είτε εξωφρενική, ήταν πολύ εκτεταμένη στη χώρα μας. Μιλάμε για εκατομμύρια περιπτώσεις αυθαίρετης δόμησης, είπε ο κ. Σκυλακάκης.