Σ. Φάμελλος: Η Κυβέρνηση οξύνει τα προβλήματα των ΔΕΥΑ με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους

Σ. Φάμελλος: Η Κυβέρνηση οξύνει τα προβλήματα των ΔΕΥΑ με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους
Τρίτη, 09/01/2024 - 08:41

Επίσκεψη του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Δήμο Βόλβης και στη ΔΕΥΑ Βόλβης

«Είμαστε εδώ με την ευκαιρία των ευχών για τη νέα χρονιά και για την εγκατάσταση της νέας δημοτικής αρχής, για να δηλώσουμε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖA-Π.Σ. την υποστήριξή μας στις διεκδικήσεις σας κατά του σχεδίου συνένωσης και ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ της χώρας και των δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Για εμάς, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ζήτημα πρόσβασης του πολίτη στο αγαθό του νερού, σε υψηλή ποιότητα και χαμηλές τιμές, είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας και πρέπει να γίνεται με δημόσιο έλεγχο. Σε πλήρη αντίθεση η κυβέρνηση επιμένει στη δημιουργία αγοράς για το νερό. Από το 2020 ανακοίνωσε σχέδιο συγχωνεύσεων των ΔΕΥΑ για να είναι -τάχατες- βιώσιμες, ενώ την ίδια περίοδο οι ΔΕΥΑ επιβαρύνθηκαν σημαντικά με το ενεργειακό κόστος από τη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ που επέβαλε η κυβέρνηση. Εδώ και τρία χρόνια η κυβέρνηση δεν λαμβάνει μέτρα ανακούφισής των ΔΕΥΑ και προσλήψεων αλλά αντιθέτως οξύνει τα προβλήματά τους», ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος κατά τη συνάντησή του με το Δήμαρχο Διαμαντή Λιάμα, τη διοίκηση της ΔΕΥΑ Βόλβης και το προσωπικό της ΔΕΥΑ κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Δήμο.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα σοβαρά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή με κυριότερα τα παρακάτω:

● Το σχέδιο συνένωσης και ιδιωτικοποίησης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) που προωθεί η κυβέρνηση, με πρόσχημα τη βιωσιμότητά τους, ενώ από το 2020 μεθοδεύει συστηματικά και σχεδιασμένα την αποδυνάμωσή τους. Το σχέδιο αυτό αμφισβητεί τη δημόσια περιουσία των υποδομών και την αρμοδιότητα των ΟΤΑ, με αρνητικές συνέπειες στους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ και κύρια στους πολίτες με την αύξηση του κόστους των υπηρεσιών.

● Τα οικονομικά του Δήμου και η επιβάρυνση των δημοτικών τελών από το τέλος ταφής απορριμμάτων, που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Σε συνδυασμό με το ενεργειακό κόστος οι Δήμοι θα υποχρεωθούν σε αυξήσεις των δημοτικών τελών. Ο φόρος ταφής θα μειώσει τους πόρους χρηματοδότησης των Δήμων, γιατί η κυβέρνηση δεν προώθησε την ολοκλήρωση των έργων διαχείρισης αποβλήτων, διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα αυτά να οδηγούνται προς ταφή και τώρα να επιβαρύνονται οι ΟΤΑ και οι πολίτες.

● Η εξέλιξη των έργων διαχείρισης λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου. Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν τα έργα και να προχωρήσουν και έργα πρόληψης πλημμυρών στην περιοχή και να συμπεριληφθεί η παράμετρος της κλιματικής κρίσης και της προσαρμογής σε αυτήν, διότι η περιοχή εξαιτίας της μικρής της απόστασης από ορεινούς όγκους- θα δεχτεί πιέσεις σε μια έντονη βροχόπτωση. Το ισχύον Σχέδιο Διαχείρισης Πλημμύρας (ΣΔΚΠ, 2018) προβλέπει ότι υπάρχουν κόκκινες ζώνες στην περιοχή.

● Το θεσμικό πλαίσιο των προστατευόμενων περιοχών του Δήμου Βόλβης. Εφόσον επίκειται η δημοσίευση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που αφορά στη Λίμνη Βόλβη και στον Στρυμονικό Κόλπο είναι αναγκαία μια εκτεταμένη δράση διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία.

● Απαιτείται επίλυση του σοβαρού προβλήματος και ελλείμματος συγκοινωνιακής σύνδεσης περιοχών του δήμου, που δημιουργεί πρόβλημα στην εργασία και στην τοπική ανάπτυξη αλλά και στο δημογραφικό και στην κοινωνική συνοχή.

● Το αυξημένο ενεργειακό κόστος και η καθυστέρηση στο θέμα των ενεργειακών κοινοτήτων εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του Προέδρου της ΚΟ επιβεβαιώθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μέσα και έξω από τη Βουλή θα στηρίξει τις διεκδικήσεις της νέας δημοτικής αρχής προς όφελος των πολιτών του Δήμου Βόλβης. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός του Σ. Φάμελλου και του δημάρχου Βόλβης Διαμαντή Λιάμα, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χρήστος Γκολιδάκης, το προσωπικό της ΔΕΥΑ Βόλβης, η αναπληρώτρια Συντονίστρια Β΄ Θεσσαλονίκης Αθηνά Παναγιώτου και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από τις τοπικές οργανώσεις μελών.