Φάμελλος: Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ρεύμα είναι η αισχροκέρδεια

Φάμελλος: Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ρεύμα είναι η αισχροκέρδεια
Eurokinissi
Τρίτη, 02/01/2024 - 17:17

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο" Θεσσαλονίκης σχετικά με τα τιμολόγια ρεύματος.

"Πέρα από την κατανόηση των διαφορών στα τιμολόγια ρεύματος διαφορετικών χρωμάτων, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η αισχροκέρδεια θα είναι παρούσα σε όλα, είτε η ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώνεται εκ των προτέρων είτε εκ των υστέρων μετά την πάροδο. Και το πρόβλημα δεν είναι αυτή καθαυτή η ρήτρα, αλλά η δυνατότητα αισχροκέρδειας της χονδρεμπορικής αγοράς και η ρηχή αγορά ενέργειας στην Ελλάδα. Όποιο τιμολόγιο και αν επιλέξουν οι καταναλωτές η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το παραμικρό για να μειώσει την αισχροκέρδεια στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος", σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο Σ. Φάμελλος επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που έχει ελάχιστα διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών, αλλά αντίθετα, το σύνολο των καταναλωτών είναι εκτεθειμένο απευθείας στις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς, χωρίς προθεσμιακά συμβόλαια τα οποία είχαν νομοθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, στη χονδρεμπορική αγορά συχνά παρατηρούνται στρεβλώσεις με προσφορά τιμών με μεγάλο συντελεστή κέρδους από τους ηλεκτροπαραγωγούς, από τη μια επειδή η αγορά είναι ολιγοπωλιακή, από την άλλη επειδή δεν ελέγχεται επαρκώς.

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι να είναι πάντα χαμένοι οι καταναλωτές: "Μονά-ζυγά θα είναι χαμένοι οι καταναλωτές και μονά-ζυγά κερδισμένο θα είναι το ολιγοπώλιο του ρεύματος, γιατί δεν υπάρχει έλεγχος από την Πολιτεία", επεσήμανε, δίνοντας ως παράδειγμα τα υπερκέρδη που σημειώθηκαν στη λιανική του ρεύματος όταν η κυβέρνηση, τον Αύγουστο του 2022, προχώρησε στη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής που τώρα επανέρχεται: "Μέσα σε δύο μήνες, υπήρξαν πάνω από 1 δισ. ευρώ υπερκέρδη στην προμήθεια, τα οποία και επιδότησε η κυβέρνηση. Στη συνέχεια, το Νοέμβριο του 2022 νομοθετήθηκε έκτακτη εισφορά για τα υπερκέρδη αυτά, αλλά έως σήμερα δεν έχει επιστρέψει ούτε ένα ευρώ", υπογράμμισε, τονίζοντας ότι όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας ελέγχου από την Πολιτεία.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει να τεθεί ανώτατος συντελεστής κέρδους, με αποτέλεσμα όποιο χρώμα τιμολογίου και να επιλέξουν οι καταναλωτές να μην πληρώνουν την αισχροκέρδεια της χονδρεμπορικής αγοράς. "Συνολικά, η πολιτική μας πρόταση αφορά μια ισχυρή Πολιτεία που δεν θα αφήνει κανέναν απροστάτευτο, είτε μιλάμε για τον καταναλωτή, είτε για την ευάλωτη οικογένεια, είτε για τον επιχειρηματία. Διότι υπάρχουν καρτέλ στην αγορά που αποδομούν οποιαδήποτε διαδικασία στην οικονομία", σημείωσε.