Χρ. Δήμας: Ελλάδα και Ισραήλ έχουν δυνατότητα να συνεργαστούν ακόμα πιο αποτελεσματικά στην ενέργεια

Χρ. Δήμας: Ελλάδα και Ισραήλ έχουν δυνατότητα να συνεργαστούν ακόμα πιο αποτελεσματικά στην ενέργεια
Σάββατο, 18/03/2023 - 07:13

«Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι να χτίσουμε ακόμα μεγαλύτερες γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας του Ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας με το αντίστοιχο του Ισραήλ», αναφέρει.

Διευρύνεται η συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας, της επιστήμης και των νέων τεχνολογιών, όπως σημειώνει σε δήλωσή του στο iEnergeia ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας με αφορμή την συνάντηση που είχε, μαζί με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, με τον υπουργό Καινοτομίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ισραήλ, Ofir Akunis.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός αναφέρει:

«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας.

Με τον Άδωνι Γεωργιάδη, υποδεχτήκαμε τον Υπουργό Καινοτομίας, Επιστημών και Τεχνολογίας του Ισραήλ, κ. Ofir Akunis.

Επιβεβαιώσαμε την βούληση μας να προχωρήσουμε άμεσα στην εμβάθυνση και διεύρυνση της συνεργασίας μας στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας, της επιστήμης και των νέων τεχνολογιών.

Επιβεβαιώσαμε επίσης τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών σε πολλαπλά επίπεδα και συμφωνήσαμε να διευρύνουμε και να επεκτείνουμε τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία.

Κοινή μας πρόθεση είναι Ερευνητικά Κέντρα, νεοφυείς επιχειρήσεις, Πανεπιστήμια και επιχειρηματίες σε Ελλάδα και Ισραήλ να έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν ακόμα πιο αποτελεσματικά σε τομείς αιχμής όπως, οι νέες Τεχνολογίες, η αγροδιατροφή, η Άμυνα – Ασφάλεια, η Ενέργεια, η Κυβερνοασφάλεια κ.α προκειμένου να ανταπεξέλθουμε από κοινού σε ένα διαρκώς ανταγωνιστικότερο περιβάλλον και στις προκλήσεις της εποχής μας.

Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι να χτίσουμε ακόμα μεγαλύτερες γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας του Ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας με το αντίστοιχο του Ισραήλ.

Μετά τη συνάντηση ανταλλάξαμε αναμνηστικά δώρα μεταξύ μας. Εγώ τους προσέφερα κρασί Νεμέας, ενώ ο υπουργός τους χάρισε Κορινθιακό ελαιόλαδο».

Μετά την συνάντηση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Είχα την εξαιρετική τύχη να συναντήσω εκ νέου τον φίλο μου κ.Akunis, με τον οποίο συζητήσαμε με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια τόσο την οργάνωση επιχειρηματικής αποστολής από την Ελλάδα στο Ισραήλ όσο και την υποδοχή επιχειρηματικής αποστολής από το Ισραήλ στην Ελλάδα, αλλά και τη μεγάλη μας συνεργασία όσον αφορά στον τομέα των startups, των ερευνητικών κέντρων και του Thess INTEC. Όραμά μας είναι να ενώσουμε την Ελλάδα με το Ισραήλ μέσω της Θεσσαλονίκης και όπως στο παρελθόν η Θεσσαλονίκη ήταν μια πόλη με ακμαία εβραϊκή κοινότητα, στο μέλλον να αποτελέσει πάλι το σύνδεσμο μεταξύ των δύο εθνών. Πιστεύουμε απόλυτα στη φιλία Ελλάδος- Ισραήλ και θα εργαστούμε στενά για αυτό».