Αδ. Γεωργιάδης: Τα δύο έργα ΧΥΤΥ Λαμίας και Χαλκίδας θα γίνουν οπωσδήποτε

Αδ. Γεωργιάδης: Τα δύο έργα ΧΥΤΥ Λαμίας και Χαλκίδας θα γίνουν οπωσδήποτε
Πέμπτη, 16/03/2023 - 13:19

«Απόλυτη προτεραιότητα να δοθεί λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων της Στερεάς Ελλάδος.

Τα δύο έργα ΧΥΤΥ Λαμίας και Χαλκίδας θα γίνουν οπωσδήποτε. Η ένταξή τους θα γίνει άμεσα και η χρηματοδότησή τους θα εξασφαλιστεί».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στην σύσκεψη για την διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Εύβοια και τη Φθιώτιδα που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τη συμμετοχή του βουλευτή Εύβοιας, Θανάση Σεμπίλη, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκου, του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ, Γιώργου Ζερβού, του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδος και Δημάρχου Καρπενησίου, Νίκου Σουλιώτη, του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας και δημάρχου Λαμιέων, Θύμιου Καραΐσκου και της Δημάρχου Χαλκιδέων, Ελένης Βάκα.

Ο κ.Σπανός, δήλωσε: «..Επιθυμώ να ευχαριστήσω τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη για την πολύ ισχυρή βούληση ένταξης δύο μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων με δημόσια χρηματοδότηση στη Στερεά Ελλάδα, των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Λαμίας και Χαλκίδας.

Είναι μια απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων στη Στερεά Ελλάδα και προς τούτο θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά ούτως ώστε αυτό να γίνει σύντομα πράξη».

Από την πλευρά του ο κ. Σουλιώτης, είπε: «Ο κ. Γεωργιάδης άκουσε το δίκαιο αίτημά μας και ανταποκρίθηκε θετικά με την παρέμβασή του για να προχωρήσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα στην ένταξη των δύο μεγάλων έργων που θα δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων Στερεάς Ελλάδος».

Η κυρία Βάκα, τόνισε: «σήμερα επιτέλους μπήκε φως στο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο της Χαλκίδας και ίσως αντιμετωπίζουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα πανελλαδικά. Αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε χιλιάδες τόνους ετησίως απορριμμάτων χωρίς να είχαμε διέξοδο με την ένταξη της ΜΕΑ ΧΥΤΥ Χαλκίδας.

Σήμερα λοιπόν ο υπουργός μας ενημέρωσε ότι με την έκδοση της ΑΕΠΟ θα φροντίσει να ενταχθεί για χρηματοδότηση η ΜΕΑ -ΧΥΤΥ Χαλκίδας, ούτως ώστε να μπορούμε να κάνουμε ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό για να λύσουμε το πρόβλημά μας».

Ο κ. Καραΐσκος, από την πλευρά του ανέφερε ότι σήμερα φάνηκε ότι υπάρχει πολιτική βούληση και θέληση να βοηθηθεί ο φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων και να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα για το φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων.