Αντ. Μπλίνκεν: Βασικός στρατηγικός κόμβος η Αλεξανδρούπολη

Αντ. Μπλίνκεν: Βασικός στρατηγικός κόμβος η Αλεξανδρούπολη
Τρίτη, 21/02/2023 - 11:41

Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι στρατηγικές και έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, αμέσως μετά την εγκαινίαση του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ και της κατ' ιδίαν συνάντησής τους, στην Αθήνα.

«Ο Στρατηγικός Διάλογος αφορά επτά σημαντικούς τομείς. Αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Στέρεη βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιωμάτα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.

Η ανοδική δυναμική των διμερών στρατηγικών σχέσεων επισφραγίστηκε από τις δύο αμυντικές συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. Επισήμανε πως η υπογραφή τους αποδεικνύει ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.

Ν. Δένδιας: Η ενίσχυση της συνεργασίας μας προωθεί τα κοινά συμφέροντα και την περιφερειακή ειρήνη

Νωρίτερα το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας εγκαινιάζοντας με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν τον 4ο Στρατηγικό Διάλογο, στην Αθήνα έστειλε το μήνυμα πως η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή και πως η ενίσχυσή της προωθεί τα διμερή κοινά συμφέροντα, αλλά και την περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως η διμερής συνεργασία βασίζεται σε κοινές αξίες και στον σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο.

Εστιάζοντας στον Στρατηγικό Διάλογο, είπε πως έχει καταγραφεί πρόοδος σε όλα τα πεδία, όπως στην άμυνα και στην ασφάλεια, στην επιβολή του νόμου, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στην ενέργεια, στο περιβάλλον. «Ο Στρατηγικός Διάλογος είναι ένα εξαιρετικό σύμβολο της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Δείχνει επίσης το συνεχές ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας. Συμπλήρωσε πως ο Στρατηγικός Διάλογος είναι μια εξαιρετική επίδειξη της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως οι στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες δείχνουν το συνεχές ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή μας σχετικά με τη συνεργασία και την άμυνα.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα και την ασφάλεια πηγαίνει πίσω πολλές δεκαετίες και επισήμανε πως υπάρχουν αρκετά ζήτημα που εμφανίστηκαν από τον τελευταίο Στρατηγικό Διάλογο.

Ειδική αναφορά έκανε στην Αλεξανδρούπολη, αναφέροντας πως η συμπερίληψή της στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ διαδραματίζει ένα κρίσιμο ρόλο. Παράλληλα, διατύπωσε τη βούληση της Ελλάδας να επιταχυνθεί η ηλεκτρική διασύνδεση της Ευρώπης με την Ασία και την Αφρική.

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας σε ό,τι αφορά τις τουριστικές ροές, κατέγραψε πως έχουν επανέλθει στο επίπεδο της εποχής πριν από την πανδημία.

Από ελληνικής πλευράς στον Στρατηγικό Διάλογο συμμετέχουν,επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

Αντ. Μπλίνκεν: Βασικός στρατηγικός κόμβος η Αλεξανδρούπολη

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας και την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή εξήρε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών 'Αντονι Μπλίνκεν στις εισαγωγικές δηλώσεις κατά την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ, ενώ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ είναι ευγνώμονες για την ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία.

Ακόμη ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξή της στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και κάλεσε Αθήνα και 'Αγκυρα να αδράξουν την ιστορική στιγμή και το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Όπως τόνισε «ο Στρατηγικός Διάλογος είναι στην πραγματικότητα μια αντανάκλαση της σχέσης που έχουν οι πολίτες μας για περισσότερα από 200 χρόνια και πράγματι η σημερινή διευρυμένη αντιπροσωπεία αντιπροσωπεύει το βάθος της σχέσης που έχουμε».

Υπενθύμισε πως η σημερινή συζήτηση βασίζεται στον 3ο στρατηγικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο υπουργείων στην Ουάσιγκτον το 2021 και σε άλλα σημαντικά βήματα, όπως η τροποποίηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας.

«Τα στρατεύματα των δύο χωρών εκπαιδεύονται μαζί, με νέους τρόπους και σε περισσότερα μέρη. Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει βασικός στρατηγικός κόμβος για να φέρουμε νέα αμυντικά όπλα, φορτηγά, πυροβολικό, στρατιωτικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη», επισήμανε.

Σημείωσε πως οι ΗΠΑ εργάζονται για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην περιοχή, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενώ «παρόμοιες επενδύσεις έχουμε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων 123 εκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές στον κόλπο της Σούδας και στη Λάρισα».

Ακόμη, ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες για προώθηση της καθαρής ενέργειας και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

«Η μετάβαση της Ελλάδας αποτελεί πρότυπο για την περιοχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή παρείχαν το ήμισυ των αναγκών της Ελλάδας σε ηλεκτρική ενέργεια, κάτι που, όπως είπε, ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 3 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους δρόμους.

Τέλος, εξήρε το ρόλο της χώρας μας στη στήριξη των γειτονικών χωρών να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές πηγές μειώνοντας την εξάρτησή τους από τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα τη Βουλγαρία.