Αδ. Γεωργιάδης: Προσδοκία μας είναι το 2030 η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ να ανέλθει στα 30 GW

Αδ. Γεωργιάδης: Προσδοκία μας είναι το 2030 η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ να ανέλθει στα 30 GW
Παρασκευή, 20/01/2023 - 08:09

Η ενεργειακή κρίση συνέβαλε στην αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, σημείωσε ο ο υπουργόςΑνάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στο Greek House Davos 2023 Annual Meeting με θέμα «Strategic Investments, demonstrating Resilience in times of Global Uncertainly, navigating the path ahead» ενώ τόνισε ότι, «μέχρι τις εκλογές, πρόκειται να ανακοινωθούν νέες πολύ μεγάλες ξένες επενδύσεις με μεγάλο αντίκτυπο στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα».

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός είπε:«Η ενεργειακή κρίση συνέβαλε στην αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, η οποία εξελίσσεται σε ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Η κρίση κατέστησε πιο ελκυστικές τις επενδύσεις σε ΑΠΕ αφού έγιναν οικονομικά πιο συμφέρουσες. Στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τα φυσικά της πλεονεκτήματα σε παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, επιταχύναμε σημαντικά τις αδειοδοτικές διαδικασίες κι έτσι πλέον θα επιτύχουμε τον στόχο που είχαμε θέσει για παραγωγή ενέργειας 20 GW από ΑΠΕ έξι χρόνια νωρίτερα, στα μέσα του 2024 αντί του 2030 που προβλέπαμε αρχικά. Οι προσδοκίες μας τώρα είναι το 2030 η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ να ανέλθει στα 30 GW.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα εξελίσσεται σε κόμβο φυσικού αερίου τροφοδοτώντας την ευρωπαϊκή αγορά μεLNG. Προς αυτήν την κατεύθυνση προχωρούν σημαντικές επενδύσεις σε FSRU. Ταυτόχρονα, προχωρούμε την ηλεκτρική διασύνδεση με τη Βόρεια Αφρική».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ακόμη ότι:«Η Ελλάδα μπορεί να μεταμορφωθεί στο άμεσο μέλλον. Για να δώσω ένα παράδειγμα, μπορεί να γίνει για την Ευρώπη ότι είναι η Φλόριντα για τις ΗΠΑ προσελκύοντας ψηφιακούς νομάδες, εργαζόμενους που θα δουλεύουν από την Ελλάδα σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη. Οι νέες τεχνολογίες, τα φορολογικά κίνητρα σε συνδυασμό με τη σταθερότητα και την ασφάλεια που παρέχει η χώρα και τα φυσικά της πλεονεκτήματα, καθιστούν την Ελλάδα εξαιρετικά ελκυστική κι είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα μεταμορφωθεί τα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια η Ελλάδα έχει βρεθεί στο ραντάρ της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας. Ενδεικτικά ανέφερε ότι Pfizer, Microsoft, Digital Realty, Amazon Web Services, Google, Teamviewer έχουν επιλέξει τη χώρα μας για τις επενδύσεις τους και σημείωσε ότι, παράλληλα, αναγεννιέται κι η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία ενώ επενδύσεις προχωρούν και σε άλλους σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως σε τουρισμό, κτηματαγορά και στην ενέργεια.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η πολιτική σταθερότητα είναι, αναμφίβολα, σημαντικός παράγοντας στην προσέλκυση επενδύσεων και πρόσθεσε ότι το βασικό μήνυμα της κυβέρνησης προς τους επενδυτές είναι ότι «σεβόμαστε το χρόνο και τα χρήματά σας κι είμαστε εδώ να επιλύουμε προβλήματα». Επιπλέον σημείωσε: «πάντα θα ανακύπτουν προβλήματα διότι είναι σχεδόν απίθανο να προχωρά μια επένδυση και να μην συναντήσει κάποιο πρόβλημα. Αυτό που εμείς ως Κυβέρνηση διαβεβαιώνουμε είναι ότι όταν ανακύπτει πρόβλημα, εμείς ερχόμαστε με καλή πίστη να το επιλύσουμε».

Τέλος σημείωσε: «Οι θετικές ειδήσεις στην αρχή του έτους προϊδεάζουν ότι θα επιτευχθεί και φέτος νέο ρεκόρ όλων των εποχών στις ξένες άμεσες επενδύσεις».

Τελευταία τροποποίηση στις 20/01/2023 - 08:11