Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πρόταση για την πρόληψη της δημιουργίας υπερκερδών στην ενέργεια

Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πρόταση για την πρόληψη της δημιουργίας υπερκερδών στην ενέργεια
Τετάρτη, 14/12/2022 - 11:12

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτός από την πλήρη επιστροφή των άδικων κερδών ζητά και θα επιδιώξει πρόληψη και έλεγχο της αγοράς.

«Τα δύο διυλιστήρια έχουν ανακοινώσει για το πρώτο 9-μηνο του 2022 μια εκπληκτική άνοδο κερδοφορίας, συνολικά 2,35 δισ. ευρώ, ενώ τα ρεζερβουάρ των πολιτών είναι άδεια και το κόστος μεταφοράς συνεισφέρει στην ακρίβεια σε όλη την αγορά», υπογράμμισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του, στην εκπομπή Blender στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash Θεσσαλονίκης, 99,4 FM, και το δημοσιογράφο Παναγιώτη Θεοδωρακίδη.

Ερωτώμενος για το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο, ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ιδίως στην αδυναμία της Ευρώπης να δώσει λύση σε ένα ζήτημα που αφορά την ευημερία και την ποιότητα ζωής των πολιτών της. «Η Ευρώπη προσπαθεί εδώ και καιρό να αποφύγει τις απαντήσεις γιατί υπάρχουν άλλα και συγκεκριμένα συμφέροντα που υπηρετεί, είτε οικονομικά είτε εθνικά. Είναι προφανές ότι το ζήτημα της ακρίβειας δεν μπορεί να επιλυθεί με τα «παλιά» εργαλεία της αγοράς γι’ αυτό υπάρχουν χώρες που προχωρούν σε παρεμβάσεις της Πολιτείας και επαναφέρουν το δημόσιο έλεγχο στην ενέργεια», τόνισε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει τα υπερκέρδη, δεν κάνει όμως τίποτα για να αναστείλει τους μηχανισμούς που τα δημιουργούν.

Αναφερόμενος τέλος ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ο Σ. Φάμελλος σημείωσε τα υπέρογκα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών. «Τα δύο διυλιστήρια έχουν ανακοινώσει για το πρώτο 9-μηνο του 2022 μια εκπληκτική άνοδο κερδοφορίας, συνολικά 2,35 δισ. ευρώ, ενώ τα ρεζερβουάρ των πολιτών είναι άδεια και το κόστος μεταφοράς συνεισφέρει στην ακρίβεια σε όλη την αγορά. Αυτό είναι πρόβλημα. Εξίσου μεγάλο πρόβλημα είναι ότι για το «άδικο» μέρος αυτής της κερδοφορίας, περίπου 1,7 δισ. ευρώ, δεν έχει γίνει τίποτα από την κυβέρνηση. Παρόμοια υπερκέρδη έχουμε και στην ηλεκτρική ενέργεια, όπου υπάρχει μεθόδευση για να φορολογηθεί και να επιστρέψει στους καταναλωτές όσο το δυνατό μικρότερο ποσό. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτός από την πλήρη επιστροφή των άδικων κερδών ζητά και θα επιδιώξει πρόληψη και έλεγχο της αγοράς. Τέτοια υπερκέρδη εις βάρος των πολιτών και όλης της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας δεν πρέπει να δημιουργούνται και η δημιουργία τους δείχνει τα πραγματικά ελλείμματα της πολιτικής Μητσοτάκη», τόνισε.​