Συνάντηση ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ

Συνάντηση ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ
Τετάρτη, 21/09/2022 - 08:54

Ενεργειακή Επάρκεια: Θα έχουμε ρεύμα το χειμώνα και με τι κόστος;

Με τιςτιμέςενέργειαςνα εξακολουθούν να βρίσκονταισε άνευ προηγουμένου ύψηκαι με προβλέψεις για ακόμα υψηλότερες, με τον χειμώνα «προ των πυλών» και με τηναγωνία των πολιτών να κορυφώνεταιγια τον αν θα μπορούν να πληρώσουν τις ανάγκες τους γιαρεύμα και θέρμανση, καθώς και για τυχόν επιπλέον δυσμενείς συνέπειες, όπως ηεκ περιτροπής διακοπή ρεύματοςγια την αντιμετώπισητυχόν δυσάρεστων εξελίξεωνστο ευρωπαϊκό ενεργειακό σκηνικό, ηκα Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, Συμπρόεδρος του κόμματος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ,συναντήθηκε με τονΠρόεδροτηςΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κο Γεώργιο Αδαμίδη.Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του κύκλου συναντήσεων του κόμματος για το μείζον θέμα τηςενεργειακήςκρίσης, που βρίσκεται πάντα ψηλά στην πολυθεματική ατζέντα των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, κυριάρχου πολιτικού φορέα πράσινης πολιτικής στην Ελλάδα και μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου κόμματος.

Η καΑνδρικοπούλουΣακόραφα, ζήτησε να ενημερωθεί από τον κοΑδαμίδηγια όλα τα ισχύοντα δεδομένα που αφορούν τιςτιμές ενέργειας, ποια είναι η γνώμη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για τις εξελίξεις σε εθνικό, αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο, για τις ενδεχόμενες λύσεις που έχουν προταθεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στη χώρα μας και κατά πόσο αυτές είναι εφικτές, τιςενστάσειςτης για τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά και τοχρηματιστήριο ενέργειας, καθώς και τις ενστάσεις της για τον τρόπο που τιμολογούν τους καταναλωτές οι εταιρείες ρεύματος. Ο κος Αδαμίδης εκτιμά, αναγιγνώσκοντας τα έως τώρα δεδομένα,ότι η ενεργειακή κρίση δε θα μας απασχολήσειμόνο τον επερχόμενο χειμώνα, αλλά οι συνέπειες της είναι πολύ πιθανό να δίνουν το παρόν σε βάθος πενταετίας.

Αυτή στη στιγμή κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι θα γίνει τονΟκτώβριο,όπου σημειωτέονπαύουν και τα εναπομείναντα σταθερά τιμολόγιατης ΔΕΗ. Σε περίπτωση για παράδειγμα που «κλείσουν οι στρόφιγγες του φυσικού αερίου» από τον αγωγό Τurkstream για τη χώρα μας ή σε ενδεχόμενη ζήτηση για ενεργειακή στήριξη άλλων χωρών της Ε.Ε. από την χώρα μας, οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος θα είναι μέτρο αναπόφευκτο. Υπάρχουν ήδη συζητήσειςσε εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο,οι επιδοτήσεις για το ρεύμα να μη δίνονται πια οριζόντια, αλλά μόνο σε όσους θα τηρούν ένα καθορισμένοόριο κατανάλωσης, εξαναγκάζοντας τους καταναλωτές να μειώσουν την ζήτηση. Αυτό κατά μία έννοια μεταφράζεται ωςΔελτίο στο ρεύμα, καθώς ο καταναλωτής που θα ξοδεύει παραπάνω από αυτό το όριο θα «τιμωρείται» κατά μία έννοια, καθώς δε θα επιδοτείται και θα καλείται να πληρώσει δυσθεώρητους λογαριασμούς, αν αναλογιστούμε τις τιμές που κινείται η κιλοβατώρα.

Αμφότεροι αναγνώρισαν ότι είναι ζωτικής σημασίας ηάμεση αλλαγή του μοντέλου καθορισμού τιμής του ρεύματος, διαφορετικάυπάρχουν φόβοι για έκρηξη του αριθμού των συνανθρώπων μας που δε θα μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσειςτους και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, χωρίς ουσιαστική στήριξη από το κράτος οι συνέπειες θα είναι τραγικές. Ισπανία και Πορτογαλία πέτυχαν τηναποσύνδεσητηςτιμήςρεύματοςαπό τοφυσικόαέριο, γεγονός που μείωσε σημαντικά τους λογαριασμούς. Αν δεν γίνει κάτι άμεσα και στη χώρα μας, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότιδε θα αντέξουν για πολύ οι Έλληνες πολίτες. Μάλιστα ο κος Αδαμίδης ανέφερε ότι υπήρξαν και κάποιες περιπτώσεις διακοπής ρεύματος σε καταναλωτές παρά το γεγονός ότι ανήκαν στις ευάλωτες ομάδες των κοινωνικών τιμολογίων. Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα επεσήμανε ότι «Η κυβέρνηση με τη στάση της ευνοεί το ισχύον άδικο πλαίσιο που φέρνει υπερκέρδη στις εταιρείες και τους πολίτες πιο κοντά στο όριο της φτώχειας».

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουν επικοινωνήσει πολλάκις σε όλα τα μέσα και όλους τους τόνους,τον καταχρηστικό και παράνομο χαρακτήρατηςρήτραςαναπροσαρμογής, για την οποία έχει γίνειπροσφυγήαπό τον ΙΝΚΑ και αναμένεται δικαστική απόφαση. «Η αναστολή της απ’ την κυβέρνηση για ένα έτος, ήταν ένας τρόπος καταστολής των κοινωνικών αντιδράσεων έως τις εκλογές», δήλωσε η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα. Ο κος Αδαμίδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «κατ΄ουσίανανεστάλη η ρήτρα, αλλά παρέμεινε η αναπροσαρμογή», καθώς οι χρεώσεις εξακολουθούν να αναπροσαρμόζονται και να δημιουργούν υπέρογκους λογαριασμούς που δυσχεραίνουν την ζωή των συμπολιτών μας, οι οποίοι αναγκάζονται«να πληρώνουν για ρεύμα όσο ένα ενοίκιο ή ένας μισθός, καθιστώντας το ρεύμα από βασικό αγαθό είδος πολυτελείας»,όπως επεσήμανε η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα. Περαιτέρω, αναγνώρισαν τον εξαιρετικά σημαίνοντα ρόλο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), με τον κο Αδαμίδη να ενημερώνει την κα Ανδρικοπούλου ότι κατά την ώρα της συνάντησης τουςη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας ανέρχονταν στο 50%.

Ο κοςΑδαμίδηςβέβαια, επισήμανε ότιη ενεργειακή κρίση ανέδειξε και σημαντικά προβλήματα στην πορεία προς την απανθρακοποίηση(απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα) και τους στόχους της Ε.Ε., δηλώνοντας ότι «η βίαιη απολιγνιτοποίηση κατέστησε τη χώρα μας απόλυτα εξαρτημένη από το φυσικό αέριοκαι τώρα που η κατάσταση μας οδηγεί αναγκαστικά εκ νέου στην χρήση λιγνίτη, βρίσκει τις μονάδες παραγωγής μας με σοβαρά προβλήματα σε προσωπικό, αλλά και με αρνητικό ισοζύγιο εξόρυξης – κατανάλωσης λιγνίτη, εντείνοντας φόβους για ενεργειακή ανεπάρκεια».Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα βέβαια επεσήμανε με τη σειρά της ότι «μέσα από αυτή την κρίση γεννάται και μια ευκαιρία, αν δημιουργήσουμε ακόμα πιο γρήγορα τις προϋποθέσεις για τον πράσινο μετασχηματισμό με σωστή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη θωράκιση της χώρας στην αντιμετώπιση κρίσεων, με στοχευμένες και κοινωνικά δίκαιες και βιώσιμες επενδύσεις. Ενέργειες που θα έπρεπε βέβαια να είχαν προβλεφθεί απ’ την κυβέρνηση και ξεκινήσει πολύ νωρίτερα». Για παράδειγμα η βελτίωση των υποδομών του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για την αύξηση της χωρητικότητας του, όπως έχει επισημάνει δημόσια αρκετές φορές ο κος Αδαμίδης, είναι απαραίτητη για να μπορεί το δίκτυο να υποδέχεται ρεύμα που παράγεται από ΑΠΕ και ενεργειακές κοινότητες, καθώς και επενδύσεις για μέσα αποθήκευσης της παραγόμενης από Α.Π.Ε. ενέργειας, η οποία αν δε χρησιμοποιηθεί τη στιγμή της παραγωγής της ή δεν αποθηκευτεί χάνεται.

Τέλος, στην συνάντηση η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, ζήτησε να ενημερωθεί και για θέματα που αφορούν τους εργαζομένους της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ενώ συμφώνησαν αμφότεροι να κρατήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας για την ανάδειξη λύσεων για την αντιμετώπιση μιας πολύ δύσκολης ενεργειακής, οικονομικής, αλλά πάνω απ’ όλα κοινωνικής κρίσης για τους συμπολίτες μας.