Σ. Φάμελλος: ​Ενώ η κοινωνία και η οικονομία γονατίζουν, η κυβέρνηση χαρίζει νέα υπερκέρδη στο ρεύμα

Σ. Φάμελλος: ​Ενώ η κοινωνία και η οικονομία γονατίζουν, η κυβέρνηση χαρίζει νέα υπερκέρδη στο ρεύμα
Τετάρτη, 21/09/2022 - 08:47

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ, επιδοτούμενα από την κυβέρνηση με χρήματα των καταναλωτών είναι τα υπερκέρδη των προμηθευτών ρεύματος μέσα σε μόνο ένα μήνα, για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Στη νέα γενιά υπερκερδών που παράγονται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, μετά τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, επικεντρώθηκε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στο δημοσιογράφο, Γιάννη Στρατάκη.

«Πάνω από 500 εκατ. ευρώ, επιδοτούμενα από την κυβέρνηση με χρήματα των καταναλωτών είναι τα υπερκέρδη των προμηθευτών ρεύματος μέσα σε μόνο ένα μήνα, για τον μήνα Σεπτέμβριο. Αντί δε να μειωθεί η τιμή ηλεκτρισμού όλο και αυξάνεται. Αποδεικνύεται κάθε μέρα που περνάει ότι αυτή η κυβέρνηση «αξιοποιεί» κάθε ευκαιρία για νέα αισχροκέρδεια για να ταΐσει με πριμ τα γαλάζια παιδιά και αποδόσεις τους λίγους μετόχους. Ενώ η κοινωνία και η οικονομία γονατίζουν κάποιοι συνεχίζουν ανενόχλητοι, με Υπουργική Απόφαση και επιλογή, να έχουν υπερκέρδη».

Εξήγησε στη συνέχεια με ποιον ακριβώς τρόπο παράγονται τα υπερκέρδη χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη ΔΕΗ. «Η ΔΕΗ πουλάει στη λιανική με 788 ευρώ ανά μεγαβατώρα όταν η μέση χονδρεμπορική τιμή για τον μήνα Σεπτέμβριο διαμορφώνεται μέχρι σήμερα στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ακόμη και αν υπολογίσουμε στα 20 με 30 ευρώ κόστος προμήθειας ανά μεγαβατώρα, που είναι βέβαια πολύ υψηλό, και 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα εύλογο κέρδος, μένει 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα υπερκέρδος στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Αν πολλαπλασιαστεί με την κατανάλωση στη χαμηλή τάση μάς δίνει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Αυτά τα υπερκέρδη επιδοτούνται από τα 1,9 δισ. ευρώ που λέει ότι έχει δώσει η γαλαντόμα κυβέρνηση αλλά με χρήματα των καταναλωτών».

Σχολίασε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες η Ελλάδα εμφανίζει την υψηλότερη χονδρεμπορική στην Ευρώπη και δεν ακολουθεί την καθοδική τάση των υπόλοιπων χωρών. 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα έχει σήμερα η Ελλάδα που ήταν όμως πρωταθλήτρια ακρίβειας τους μήνες: Αύγουστο του 2021, Νοέμβριο του 2021, Ιανουάριο του 2022, Φεβρουάριο του 2022 πολύ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Υπενθύμισε επίσης ότι δεν έχει επιστραφεί μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ από το προηγούμενα υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή. «Ακόμη περιμένουμε η κυβέρνηση να υπολογίσει τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών που έχει δεσμευτεί μετά από έντονη πίεση και δική μας να φορολογήσει και να επιστρέψει στους καταναλωτές. Τον Μάρτιο ο κος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί, μετά από πίεση του Αλέξη Τσίπρα, την ύπαρξη υπερκερδών στη Βουλή καθώς και τη φορολόγησή τους κατά 90%. Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα ούτε έχουν υπολογιστεί, ούτε έχουν φορολογηθεί και επιστρέψει στους καταναλωτές. Ούτε ένα ευρώ. Όλοι επωμίζονται κόστος εδώ και πάνω από ένα χρόνο αλλά οι ηλεκτροπαραγωγοί μένουν αλώβητοι».

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στο φιάσκο της τάχατες απολιγνιτοποίησης αλά ΝΔ λέγοντας: «Πίσω από τη βίαιη, πρόχειρη και επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης κρύφτηκε τελικά η αύξηση του μεριδίου του ορυκτού, εισαγόμενου και πανάκριβου φυσικού αερίου, που έχει κοστίσει ακριβά στους καταναλωτές, και όχι αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων με ΑΠΕ και αποθήκευση».

Ανάφερε τέλος τι θα μπορούσε να είχε γίνει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ακρίβειας. «8 δισ. ευρώ είναι η επιπλέον επιβάρυνση η αύξηση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα έτος. 3,5 δισ. ευρώ κόστιζε σε ετήσια βάση πριν τον Ιούλιο του 2021 και έφτασε μέχρι τον Ιούνιο του 2022 στα 11,5 δισ. ευρώ. Από τα 8 δισ. ευρώ τα 2,2 δισ. ευρώ είναι υπερκέρδη, 2,4 δισ. ευρώ είναι αχρείαστες χρεώσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ). Συνεπώς πάνω από 4,6 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με άλλες πολιτικές επιλογές, αλλά δεν το επέλεξε η κυβέρνηση».

«Είχαμε προτείνει με τροπολογία που είχαμε καταθέσει και απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, την επιβολή ανώτατου ποσοστού κέρδους των ηλεκτροπαραγωγών από την πολιτεία, όπως παρουσίασε και ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η αγορά ενέργειας επί ΝΔ λειτουργεί με όρους Φαρ Ουέστ, δηλαδή χωρίς κανόνες και έλεγχο. Ακόμη και αν υπήρχαν λάθη ή στρεβλώσεις στη λειτουργία της νέας δομής της αγοράς, το γνωστό Target Model, η κυβέρνηση όφειλε να τις είχε διορθώσει εδώ και τρία χρόνια. Δεν μπορεί να φταίει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ τρία και πλέον χρόνια μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τους «άριστους» της ΝΔ».

«Εμείς είχαμε διατηρήσει την πλειοψηφία του δημοσίου στους ενεργειακούς φορείς που τώρα έχει ξεπουλήσει η κυβέρνηση ΝΔ. Τα δίκτυα πλέον φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) ανήκουν σε εταιρεία που συμμετέχει το ιταλικό και όχι το ελληνικό δημόσιο ενώ το δίκτυο διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) ανήκει με επιλογή της ΝΔ, κατά 49%, σε ένα αυστραλέζικο fund που δεν έχει μάλιστα καμία τεχνογνωσία στα δίκτυα ηλεκτρισμού, που απολαμβάνει σταθερό υψηλό έσοδο χωρίς κανένα ρίσκο και χωρίς καμία υποχρέωση για επενδύσεις. Παρέδωσε επίσης την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ σε ιδιώτες ενώ την μετέτρεψε σε μία οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση με μοναδική προτεραιότητα την κερδοφορία και τα μπόνους των γαλάζιων παιδιών».

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση, η ΔΕΗ θα επιτελούσε τον διαχρονικό κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο διασφαλίζοντας προσιτές τιμές για τους καταναλωτές και δε θα συμμετείχε στο καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».