Τσίπρας: Θα μπει τέλος στο πάρτι αισχροκέρδειας της ΔΕΗ

Τσίπρας: Θα μπει τέλος στο πάρτι αισχροκέρδειας της ΔΕΗ
Κυριακή, 18/09/2022 - 14:07

Εχουμε σήμερα μια ηθική υποχρέωση, να αποκαταστήσουμε τις αδικίες στη μεσαία τάξη. «Δεν προσπαθεί να πείσει ο Μητσοτάκης ότι είναι αθώος, προσπαθεί να πει όλοι τα ίδια κάνανε», το σχόλιο για τις υποκλοπές.

Κατηγορούν εμάς για τον κίνδυνο να οδηγήσουμε τη χώρα σε μνημόνια αυτοί που μας οδήγησαν σε αυτά το 2009 και ακολουθούν την ίδια πολιτική, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας για το κόστος των παροχών που ανακοίνωσε χθες.

Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Το πρόγραμμά μας είναι πλήρως κοστολογημένο, φτάνει τα 5,6 δισ. ευρώ. Δεν διαφέρει πολύ στο ύψος του από αυτά που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης. Αυτό που διαφέρει είναι το σχέδιο και το μοντέλο.

Ο κος Μητσοτάκης έχει ένα μοντέλο στην κρίση: παίρνει χρήματα από τον φορολογούμενο με την έμμεση φορολογία για να επιδοτεί την αισχροκέρδεια στο ρεύμα. Εμείς έχουμε άλλο μοντέλο: Θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια για να δώσουμε ανάσα σε μισθωτούς και μεσαίους.

Το τελευταίο εξάμηνο οι φόροι αυξήθηκαν 7 δισ. ευρώ. Ο ίδιος λέει ότι έδωσε 50 δισ. από την έναρξη της πανδημίας. Που πήγαν αυτά τα λεφτά; Ξέρουμε που πήγαν τα 7 δισ., σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς.

Τσίπρας: Θα μπει τέλος στο πάρτι αισχροκέρδειας της ΔΕΗ

«Ένα χρόνο πριν, από τη ΔΕΘ, κατέθεσα προτάσεις για την ενεργειακή κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα μειώσει το κόστος των λογαριασμών, αλλά τελικά μείωσε το εισόδημα των πολιτών. Δέκα μέρες μετά ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ με μία σκανδαλώδη διαδικασία που χρήζει διερεύνησης. Δόθηκε η δυνατότητα σε μία πολιτική που έχει μοναδικό στόχο τη στήριξη των συμφερόντων. Με υπερκέρδη, με τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας και τρομακτική αύξηση στην τιμή της χοντρικής. Από τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι τον σημερινό έμμεσο τρόπο. Η ΔΕΗ μετά την ιδιωτικοποίησή της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ράλι της αισχροκέρδειας. Θα μπει ένα τέρμα σε αυτό το πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.