Oικονόμου: Όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα βρισκόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας

Oικονόμου: Όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα βρισκόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας
Πέμπτη, 08/09/2022 - 08:31

Δεν ζητάμε πολύ μεγάλες θυσίες. Ζητάμε να οριστεί ένας ενεργειακός υπεύθυνος, να γίνουν τα αυτονόητα πράγματα. Να ρυθμίζεται λίγο καλύτερα η θερμοκρασία από τα κλιματιστικά, να κλείνουν τα φώτα στην ώρα τους, να υπάρχει μια μεγαλύτερη έγνοια, δεδομένων των συνθηκών που βρισκόμαστε, για να εξοικονομούμε ενέργεια.

Η επιδότηση θα εξακολουθεί να είναι για όλους. Και όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, θα εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει και κάθε δυνατότητα που δημιουργούμε για να βρισκόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια συνέντευξή του στον Alpha.

Ήδη, συνέχισε ο κ. Οικονόμου, τρέχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής στήριξης στην Ευρώπη. Από εκεί και πέρα, θα προσαρμόζεται δυναμικά στις εξελίξεις, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να εξακολουθούμε να στηρίζουμε τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και να τηρείται αυτό που έχουμε πει: Ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των αυξήσεων, σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, θα εξακολουθεί να καλύπτεται από την κρατική ενίσχυση, είτε αυτή προέρχεται από τον κρατικό Προϋπολογισμό, είτε από το μηχανισμό τιμολόγησης που έχουμε βρει. Επαναλαμβάνω για να μην δημιουργούμε εντυπώσεις που δεν θα υπάρχουν: Θα εξακολουθεί να υπάρχει στήριξη για την ηλεκτρική ενέργεια σε όλους και όλος ο κόσμος, ανάλογα με το τι κατανάλωση κάνει, θα εξακολουθεί να βλέπει στήριξη.

Ενδεχομένως, να υπάρξει μια κλίμακα, η οποία, όμως, θα λαμβάνει υπόψη της και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δηλαδή, δεν θα είναι κάτι το οποίο θα είναι οριζόντιο. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Υπάρχουν περιοχές της χώρας που η ανάγκη για ηλεκτρικό ρεύμα είναι πολύ μεγαλύτερη, για τη θέρμανση σε σχέση με κάποιες άλλες. Όλα αυτά τα κριτήρια θα ληφθούν υπόψη. Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την κοινωνία και τους Έλληνες, σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια με ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα. Θα υπάρχουν δυναμικές προσαρμογής.

Για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο

Εκείνο που είναι ανάγκη και πρέπει να το δούμε – και χρειάζεται και μια κοινωνική συμφωνία σε αυτό – είναι μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας και ρεύματος. Σήμερα παρουσιάσαμε τα μέτρα, τα κίνητρα και τα αντικίνητρα, σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο. Αντίστοιχη εξοικονόμηση μπορεί και πρέπει να γίνει και στον ιδιωτικό τομέα και στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Όχι, επαναλαμβάνω, με υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Δεν θα μπει πλαφόν στην κατανάλωση, σε καμία περίπτωση. Όσο, όμως, περισσότερο εξοικονομεί κανείς, τόσο περισσότερο κέρδος και όφελος θα έχει. Αφενός μεν γιατί θα καίει λιγότερο ρεύμα και θα βλέπει και μεγαλύτερη ενίσχυση.

Δεν είναι μόνο αυτά τα μέτρα. Υπάρχουν και μέτρα που έχουν να κάνουν και με την οικονομική ενίσχυση, έχουν να κάνουν και με το πόσο θα παίρνουν μπόνους στον μισθό τους αυτοί που έχουν επιλογή για να παίρνουν κάποια παραπάνω μπόνους, ανάλογα με την αποδοτικότητα. Θέλω να πω ότι τα μέτρα για την εξοικονόμηση είναι σε διάφορες κατηγορίες. Έχουν να κάνουν και με τις προσλήψεις – για παράδειγμα για τους Οργανισμούς – έχουν να κάνουν και με την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση αυτών Υπηρεσιών, για να καλύψουν τις ανάγκες τους.