Γ. Οικονόμου: Οι εθνικές μας πολιτικές δημιουργούν ένα περιβάλλον ενεργειακής σταθερότητας

Γ. Οικονόμου: Οι εθνικές μας πολιτικές δημιουργούν ένα περιβάλλον ενεργειακής σταθερότητας
Πέμπτη, 14/07/2022 - 12:54

Στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα.

Ο κ. Οικονόμου, αναφορικά με τις ανησυχίες από τη διακοπή του NordStream 1 για εργασίες συντήρησης, επισημαίνοντας πως κάποιες χώρες θα πληγούν βεβαίως περισσότερο αλλά σίγουρα οι συνέπειες θα αφορούν όλους. Επικαλέστηκε τα λεγόμενα του επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι για το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει και θα παρουσιάσει στις 20 Ιουλίου νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ακόμη και μπροστά στο σενάριο της πλήρους διακοπής ροής φυσικού αερίου από την πλευρά της Ρωσίας.

«Η χώρα μας προετοιμάζεται από καιρό και λαμβάνει κάθε εφικτό μέτρο για την αντιμετώπιση ακόμη και του πιο ακραίου σεναρίου», τόνισε και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα που προβλέπονται.

«Οι εθνικές μας πολιτικές είναι τέτοιες που δημιουργούν ένα περιβάλλον ενεργειακής σταθερότητας. Οι κοινοτικές δυνατότητες τις οποίες επιδιώκουμε από την πρώτη στιγμή θα έρθουν να προστεθούν στις εθνικές. Χρειάζεται όμως όλοι να αλλάξουμε την ενεργειακή μας κουλτούρα, συμβάλλοντας έμπρακτα στον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο power pass είπε ότι ξεκινά από αύριο 15 Ιουλίου η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Συνολικά έχουν υποβληθεί 2.952.778 αιτήσεις που αφορούν 2.597.000 φυσικά πρόσωπα. Εξήγησε ότι άμεσα αναρτώνται τα εκκαθαριστικά για περίπου 2 εκατ. δικαιούχους που αναμένεται να πληρωθούν αύριο. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι μετά τον έλεγχο αναμένεται να πληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Πρόσθεσε πως θα ακολουθήσει επέκταση του μέτρου και για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός του Ιουνίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 14/07/2022 - 13:00