Τα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB

Τα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB
Παρασκευή, 08/07/2022 - 13:14

Ως καθοριστική ενεργειακή γέφυρα, σημαντική για την Ελλάδα τη Βουλγαρία τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τον IGB.

Ως καθοριστική ενεργειακή γέφυρα, σημαντική για την Ελλάδα τη Βουλγαρία τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ,τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου IGB, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής.

«Σήμερα είναι μία στιγμή πολύ σημαντική για την Κομοτηνή, για την Ελλάδα για τη Βουλγαρία. Είναι, όμως, μία σημαντική στιγμή για ολόκληρα τα Βαλκάνια για ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί εδώ πέρα σε λίγο δεν θα εγκαινιάσουμε απλά έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου αλλά μία καθοριστική ενεργειακή γέφυρα που ενώνει τον γεωγραφικό νότο με το Βορρά, φέρνοντας σε πρώτη φάση πιο κοντά την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, την Αθήνα και τη Σόφια, και αυτή τη σημασία του αγωγού για αυτές τις δύο φίλες χώρες δηλώνει η παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ σήμερα μαζί μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά στις συνέπειες για τη χώρα μας, εάν η Ρωσία το φθινόπωρο κλείσει εντελώς την κάνουλα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Η Ελλάδα ενισχύει δίπλα το αποτύπωμά της στο νέο χάρτη που διαμορφώνεται στον ενεργειακό τομέα. Από τη μία αγγίζοντας τη δική της ενεργειακή ανεξαρτησία, καθώς έχει πετύχει να είναι μία από τις χώρες εκείνες που είναι λιγότερο εκτεθειμένες σε περίπτωση οριστικής και πλήρους διακοπής παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου. Και από την άλλη λειτουργώντας ως μία κομβική πύλη ενέργειας προς την Ευρώπη», ανέφερε ειδικότερα ο πρωθυπουργός.

Κιρίλ Πετκόφ: Τέλος στο ρωσικό μονοπώλιο του φυσικού αερίου βάζει ο IGB

Η λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, θα αλλάξει το χάρτη της περιοχής, θα δώσει νέα δυναμική συνεργασία και τέλος στο ρωσικό μονοπώλιο, δίνοντας πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές ενέργειας, τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πετκόφ, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του αγωγού.

{https://youtu.be/UzXgbpIIAAc}

Ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Βούλγαρος ομόλογος του, έθεσαν από κοινού σε λειτουργία τον αγωγό φυσικού αερίου IGB

Την στρόφιγγα διέλευσης του φυσικού αερίου στον αγωγό IGB άνοιξαν από κοινού, οι δύο πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής εγκαινίων του αγωγού.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Πετκόφ, αφού πρώτα φόρεσαν προστατευτικά κράνη και φωσφοριζέ γιλέκα ανέβηκαν στη μικρή εξέδρα που εξασφαλίζει την πρόσβαση στη βάνα και άνοιξαν τη στρόφιγγα κάτω από τα χειροκροτήματα των προσκεκλημένων.

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης είπε ανέφερε ότι εκτός από αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου ο IGB είναι και ένας αγωγός κοινών αξιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Τελευταία τροποποίηση στις 08/07/2022 - 14:32